Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Laat het zijn zoals het is
    4/4 - (1 stemmen)

    We leven in een maatschappij waarin we ons volledig richten op maakbaarheid. We denken dat we alles naar onze hand kunnen zetten en kunnen controleren. Wat zou er gebeuren als we deze controle wat meer zouden loslaten?

    Het is best interessant om te ervaren wat er ontstaat als je de controle eens loslaat. Misschien ontdek je wel nieuwe dingen over jezelf of maak je de keuze om voortaan anders met je gezin, vrienden, collega’s of omgeving om te gaan. Vaak ontdek je tijdens een periode van stilstand, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie, ineens veel over jezelf. Je wordt je er bijvoorbeeld bewust van dat je heel weinig quality time met je kinderen doorbrengt. Of dat je je partner amper échte aandacht geeft.

    Luide stilte
    Ook ervaar je in deze stilte ineens behoeften en klachten die je in de voorliggende drukke periode niet had. Eigenlijk is dit heel logisch. Als je maar doordraaft, dan heeft je lichaam geen tijd voor klachten. Het moet presteren, omdat jij dat wilt. Pas in de stilte kan jouw lichaam zich uiten en het is aan jou of je daarnaar luistert en welke stappen je vervolgens neemt. Stilte kan dus heel luid zijn, en soms spannend zijn om naar toe te bewegen, alleen of met elkaar.

    Stilstaan en bewustworden
    Stilstaan en naar jezelf luisteren klinkt heel mooi en verstandig, maar in de praktijk is het voor veel mensen best lastig. Hoe jij op dit moment in het leven staat, is gevormd door je opvoeding, je karakter, je omgeving en je ervaringen. Het vraagt van jou dat je bestaande overtuigingen durft los te laten en durft open te staan voor dat wat er dán komt. De controle loslaten, een nieuwe kijk op je leven ontwikkelen. Dit is een emotioneel proces en dat gaat niet over één nacht ijs.

    Fitgirls en designhuizen
    Bovendien heb je te maken met een veeleisende omgeving, waarin iedereen het ideale leven lijkt te hebben. Kijk maar op social media: strakke designhuizen, zongebruinde fitgirls, stellen die altijd verliefd zijn en het ideale ontbijt. Maar als je daar voorbij kijkt, dan zie je huizen vol troep, lovehandles en putjesdijen, ruziënde koppels en het simpele bammetje kaas. En daar is niks mis mee! Dat is het echte leven. Laten we dat leven wat meer omarmen, dichtbij onszelf blijven en trots zijn op wie we zijn.

    Over systeemtherapie
    Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op de relaties tussen mensen. De term ‘systeem’ verwijst naar het feit dat ieder mens deel uitmaakt van verschillende sociale systemen zoals een gezin, partnerrelatie, schoolklas of buurt. In systeemtherapie staat niet alleen het individu met zijn veranderwens centraal, maar ook de omgang en de communicatie met personen in de directe leefomgeving. Een systeemtherapeut kijkt naast de problematiek ook naar de manier waarop mensen met elkaar omgaan en communiceren, maar ook naar de mogelijke invloed van omgevingsfactoren zoals familie, vrienden, school, werk, woonomgeving, religie en cultuur. Systeemtherapie is een goede vorm voor individuele therapie, partnerrelatie- en gezinstherapie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply