Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Last van een pijnlijke achillespeesblessure?
    Rate this post

    De laatste jaren zie wij als orthopeden een toename van het aantal achillespeesletsels. Het gaat specifiek om scheuring en ontstekingen van de achillespees.

    Uit Deens onderzoek blijkt dat het aantal achillespees scheuren de laatste jaren toeneemt van 22 per 100.000 personen in 1991 naar 33 per 100.000 mensen in 2002. Deze klachten zijn een gevolg van de verkorting van de kuitspieren. Uit een specifiek voor Care to Move uitgevoerd onderzoek op het Etty Hillesum Lyceum Het Vlier te Deventer is vastgesteld dat bijna 80% van onze jeugd tussen de 14 en 18 jaar aan deze aandoening lijdt. Deze blessure komt bij alle sporten voor, al lijken er wel procentuele verschillen zichtbaar. Zo is bij 6-18% van de hardloopblessures de achillespees betrokken. Van de mensen met achillespeesklachten is 48% hardloper, 16% voetballer en 6% tennisser.

    Als de kuitspier (te) kort is en voortdurend op spanning staat, zelfs in rust, komt er bij inspanning al snel te veel rek op de achillespees, waardoor deze beschadigd raakt. Een dergelijke beschadiging kan zich uiten in een zweepslag (waarbij de kuitspier zelf inscheurt), een scheur van de achillespees of een ontsteking van de achillespees door voortdurend repeterende, microscopisch kleine scheurtjes.

    Brace
    Als je een achillespees- of kuitblessure oploopt, moet die vrijwel altijd met gips behandeld worden. Maar als been in het gips zit, kun je niet of nauwelijks lopen. Met een brace kan dat gelukkig wel. Van belang is dat je de juiste brace krijgt aangemeten. Deze brace hoort instelbaar te zijn op verschillende standen, zodat je achillespees en de kuitspier op het juiste moment in de juiste stand gehouden worden. Het voordeel van een brace is dat die af kan als je wilt douchen en, afhankelijk van het stadium van de behandeling, ook in bed de brace af mag. Bovendien hoef je niet iedere één à twee weken het gips te laten verwisselen.

    VACOped® brace
    Care to Move heeft ervoor gekozen om de VACOped® brace toe te passen als hulpmiddel wanneer bij onderzoek is vast komen te staan dat de blessure vervolgbehandeling behoeft. Deze brace heeft een vacuüm korrelmatras dat zo stevig is als gips, en de positie van de voet (enkelhoek) is instelbaar. Hierdoor is deze walker uitermate geschikt voor de nabehandeling van achillespeesblessures. De VACOped® brace heeft verder als voordeel dat hij niet te strak kan zitten, zoals bij braces met opblaaskussens wel eens wil gebeuren. De VACOped® is afneembaar, zodat verzorging van je voet eenvoudig mogelijk is. Bovendien wordt de brace standaard geleverd met twee uitwasbare hoezen. Deze hoes is ter bescherming van de korrelmatras en je been blijft goed schoon; heel wat beter dan bij gips…
    Je kunt bij Care to Move, het orthopedisch expertise­centrum in Deventer, van maandag tot en met donderdag terecht zonder verwijzing van je huisarts.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply