Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Last van vochtophopingen
    Rate this post

    Vrouwen met borstkanker kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd. Hierbij gaat het om lymfoedeem. Hierbij begint een lichaamsdeel op te zwellen, en ook ontstaan er vaak klachten van een moe en zwaar gevoel, en een gespannen gevoel. Dit kan het dagelijks leven erg beperken. Daarom is het belangrijk om het goed in de gaten te houden als je hiermee te maken hebt gehad. Er is iets aan te doen!

    Bij mij in de praktijk behandel ik veel mensen met lymfoedeem. Er is een speciale massage voor: manuele lymfedrainage. Dit is een speciale techniek om de huid te masseren. Door deze massage wordt het lymfe de juiste kant op gestuurd en wordt het opgenomen en verder vervoerd in het lichaam. Aansluitend wordt het lichaamsdeel ingezwachteld. Er moet druk worden gegeven om het vocht dat er tijdens de massage is afgevoerd ook uit het lichaamsdeel te houden. Is het lichaamsdeel oedeemvrij, dan wordt er een compressiemiddel aangemeten, bijvoorbeeld therapeutische elastische kousen of een compressiehemdje. Dit is natuurlijk afhankelijk van waar het oedeem zich in het lichaam bevindt.

    Hoe ontstaat lymfoedeem?
    Lymfoedeem ontstaat als er een verstoorde afvloed is in ons lymfestelsel, bijvoorbeeld na een behandeling van kanker. Lymfe is een kleurloze vloeistof die overal in het lichaam te vinden is. Het stroomt in een apart vatenstelsel naast het bloedvatenstelsel. In het lymfe zitten ook witte bloedcellen, de lymfocyten, en die zijn betrokken bij onze afweer. De afweer is ook één van de belangrijkste functies van het lymfestelsel.
    Het lymfestelsel loopt in het lichaam naast het bloed­vatenstelsel, en de lymfe mondt uiteindelijk ook weer uit in het bloedvatenstelsel. Het bloedvatenstelsel heeft het hart dat het bloed rondpompt in het lichaam. Dit is anders bij het lymfestelsel: hier is geen hart bij aanwezig om het te laten rondpompen. Het is afhankelijk van drukverschillen in het lichaam en bewegingen in het lichaam. Het loopt langs en door de spieren. Bij elke spiersamentrekking wordt de lymfe ook voortgestuwd en verder vervoerd in het lichaam. Een mooie samenwerking dus.
    Na de behandeling van kanker ontstaat meestal lymfo­edeem. Soms kunnen er ook uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren en dan worden deze verwijderd. Hierdoor is er een verstoring in de afvloed van het lymfe en wordt dit niet verder getransporteerd, en daardoor kan er een verdikking ontstaan ergens in het lichaam; meestal dicht bij waar de tumor is verwijderd. Maar het kan ook ontstaan na bestraling van weefsel. Dan zijn de lymfbanen beschadigd door radiotherapie, waardoor de afvloed wordt bemoeilijkt.

    Er zijn nog meer soorten oedeem:
    – Veneus oedeem kan ontstaan door een ­veneuze insufficiëntie. De kleppen in de aderen ­functioneren niet correct en hierdoor kan er vocht ontstaan in de benen.
    – Orthostatisch oedeem, dat ontstaat bij lang staan, en veroorzaakt de bekende sokkenafdruk in de benen.
    – Oedeem dat kan ontstaan bij een allergische reactie heet ‘angio-oedeem’.
    – Lipoedeem is een vet-vochtophopping aan de benen en billen. Dit gaat gepaard met veel pijn. Dit is een chronische aandoening die voorkomt bij vrouwen.

    Neem gerust contact op als je meer informatie wilt over lymfoedeem of de behandeling hiervan.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply