Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Logopedie en orthodontie
    Rate this post

    In ons hele lichaam is het van belang dat onze spieren goed met elkaar samenwerken. Onze bewegingen verlopen dan goed en alle delen van het lichaam blijven in de juiste positie. Dat geldt ook voor onze mond.

    Bij alle handelingen die we met onze mond ­verrichten, zoals kauwen, slikken en praten, zijn veel spieren betrokken, waaronder kauw- en tongspieren. De tong bestaat alleen uit spieren. Een verkeerd gebruik van deze spieren kan de stand van het gebit (ook na een orthodontische behandeling) beïnvloeden.
    Schadelijk mondgedrag kan zijn:
    – Openmondgedrag. We spreken van een ‘openmondhouding’ als de lippen steeds geopend zijn. Vaak ligt de tong dan slap tegen of op de ondertanden en is er mondademhaling. De zware, slappe tong kan de tanden naar voren duwen en de lippen geven dan geen tegendruk.
    – Verkeerde slikgewoontes. Bij een verkeerde manier van slikken wordt met de tong krachtig tegen de tanden geduwd. Het gevolg is dat de tanden weggedrukt worden (naar voren en opzij). N.B.: er wordt per etmaal meer dan 2000 keer geslikt.
    – Foutieve spreekgewoontes. Als de tong ­gewend is om steeds de tanden te raken (in rust en tijdens slikken), zal dit ook tijdens het spreken gebeuren. Vooral bij de t, d, n, l, s en z zal de tong naar voren komen. Soms is dit goed hoorbaar, bijvoorbeeld bij slissen.
    Duim-, vinger- of speenzuigen kunnen de oorzaak zijn van deze schadelijke mondgewoontes. Daarom is het dan ook heel belangrijk om deze zo snel mogelijk af te leren.
    Heb je twijfels over het spreken of openmondgedrag van je kind, neem dan gerust contact op met de logopedist voor meer individuele informatie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply