Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een luisterend oor bij verlies
    Rate this post

    Het verliezen van een naaste, door ziekte, ongeval of zelfdoding, is zeer ingrijpend. In de huidige gehaaste en vluchtige maatschappij wordt rouw echter al snel vergeten en weggestopt.

    De vrijwilligers van de Rouwbegeleiding West-Brabant & Tholen van WijZijn Traverse nemen de tijd voor iedereen die wil praten over zijn verdriet. Het luisterende oor dat zij bieden is vaak al genoeg. Zij willen er zijn voor kinderen, jongeren en volwassenen.
    De groep bestaat uit ongeveer 25 vrijwilligers. Die hebben een achtergrond als hulpverlener, komen uit het onderwijs, of hebben zelf een verlies meegemaakt. Allen hebben een gedegen opleiding in rouwbegeleiding gevolgd. Het doel van de werkgroep is de bewustwording rondom het omgaan met dood en rouw te bevorderen en ondersteuning te bieden bij het rouwproces. Ook brengt de werkgroep lotgenoten met elkaar in contact.

    Begrip
    Soms wordt de drempel om hulp te zoeken bij rouwverwerking als hoog ervaren. Toch is dat niet terecht. Het kan gebeuren dat mensen die rouwen, denken dat ze het zelf wel kunnen. Ze willen er niet over praten of willen hun directe omgeving, zoals familie en kinderen, niet met hun rouw belasten. Aan de andere kant veronderstelt de omgeving vaak dat men er na een paar maanden wel ‘overheen zal zijn’. Zo werkt het echter niet. Het is erg moeilijk voor een rouwende wanneer hij of zij nergens zijn of haar verhaal écht kwijt kan. Een luisterend oor en een begripvolle gesprekspartner zou dan een enorme hulp kunnen zijn.
     
    Gespreksgroepen en Rouwcafé
    De werkgroep Rouwbegeleiding begeleidt rouwenden op individuele basis en organiseert ook gespreksgroepen met lotgenoten. Lotgenoten kunnen namelijk ook elkaar tot steun zijn. Het is soms heel waardevol om te praten met iemand die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt. Verder organiseert de werkgroep elke maand in Bergen op Zoom een Rouwcafé. Iedereen die meer wil weten over rouw­verwerking of zelf een verlies te verwerken heeft, kan op die dag van 14.00 tot 16.00 uur binnenlopen.

    Herdenkingsbijeenkomsten
    Door het jaar organiseert de werkgroep regelmatig ­thema-avonden. Op verzoek worden lezingen verzorgd. Rondom Allerzielen worden elk jaar in samenwerking met de werkgroep herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. Waar nodig wordt inzicht gegeven in het rouwproces en kunnen rouwenden inzien dat zelfs jaren na een overlijden ze zich nog verdrietig mogen en kunnen voelen. Dat is volkomen normaal. Ook na jaren kan een stukje ondersteuning nog zinvol zijn.

    Iedereen die een verlies heeft geleden en het daar moeilijk mee heeft kan terecht bij de werkgroep Rouwbegeleiding. Schaamte is niet nodig en de drempel is laag. Iedereen krijgt de tijd en gelegenheid om zich te uiten: er wordt echt naar hen geluisterd, en indien gevraagd meegedacht.

    Zie voor meer informatie op de website van WijZijn ­Traverse Groep onder ‘Rouwverwerking en verlies’, kijk op de Facebookpagina van Rouwbegeleiding West-Brabant & Tholen of neem telefonisch contact op.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply