Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Lymfoedeem; blijf er niet mee zitten!
    Rate this post

    Je behandeling tegen borstkanker kan blijvende gevolgen hebben. Toen je middenin die rollercoaster zat, had je maar één doel: overleven. Maar inmiddels ligt die behandeling al weer enige tijd achter je en probeer je, zo goed en zo kwaad als het kan, je oude leventje weer op te pakken. Maar elke keer loop je weer tegen de beperkingen in je dagelijks functioneren op.

    Als je geopereerd bent en er één of meerdere klieren zijn verwijderd, of wanneer het gebied rond je oksel bestraald is, kun je last krijgen van lymfoedeem. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Normaal gesproken wordt het weefselvocht uit je armen afgevoerd via de lymfeklieren in je oksel, maar na verwijdering of beschadiging van de klieren is hier minder of geen sprake meer van.

    Klachten
    Je kunt al snel na je ziekteproces met deze vochtophoping te maken krijgen, maar het kan ook zo ineens pas jaren later ontstaan. De klachten die kunnen ontstaan zijn zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel, pijn, moeilijker kunnen bewegen, beperkingen in je dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties. Aan het dikker worden van je arm merk je dat lymfevocht zich ophoopt.

    Behandeling
    Een goede behandeling is belangrijk omdat lymfoedeem steeds erger kan worden. Ook wordt de kans op een slechte genezing van wondjes, en het ontsteken van je huid groter als dit niet wordt behandeld. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van manuele lymfedrainage, compressietherapie, oefentherapie, voorlichting en advies. Praktijk voor fysiotherapie Andreasstaete kan je hierbij helpen.

    Zachte en kalme massagevorm
    Manuele lymfedrainage is een zachte en kalme massagevorm waarin de lymfeafvoer wordt gestimuleerd. Hierbij worden de goed functionerende lymfeknopen gestimuleerd en wordt het lymfevocht afgevoerd in de richting van deze lymfeknopen. ‘Na de behandeling met manuele lymfedrainage is het belangrijk dat het resultaat behouden blijft. Daarom zwachtelen wij zo nodig na de behandeling, of ondersteunen we de behandeling door lymfetaping toe te passen, zodat het lymfevocht gemakkelijker afgevoerd wordt’, aldus de oedeemtherapeuten van Praktijk voor fysiotherapie Andreasstaete.

    In balans
    De fysiotherapeuten van Praktijk voor fysiotherapie Andreasstaete staan voor jou klaar: ‘Het evenwicht tussen jouw lichamelijk en geestelijk welzijn staat bij ons centraal. Wij staan voor een persoonlijke benadering, aandacht, én een individuele begeleiding! Wij hebben goede contacten met alle huisartsen en andere verwijzers in Amersfoort. Daarnaast hebben wij contracten met alle landelijke zorgverzekeraars. Verder zijn wij aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).’

    Wat doen wij allemaal?

    – Oedeemtherapie (a.m. Vodder)
    – Begeleiding bij (werkgerelateerde) overbelastingsklachten
    – Blessurebegeleiding
    – Adembewustwording
    – Ontspanningstherapie
    – Stressmanagement
    – Medical Taping
    – Begeleiding van de ouder wordende mens
    – Gesuperviseerde looptraining bij claudicatioklachten
    – Acupunctuur
    – Dry Needling
    – Behandeling van patiënten met COPD
    – Thuiszorgfysiotherapie

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply