Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Lymfoedeem & littekens
    Rate this post

    ‘Als huid- en oedeemtherapeut hoor ik deze ervaring vaak. Ik geef je gespecialiseerde therapie als dat nodig is en vertel je wat je zelf kunt doen. Ik heb veel ervaring en ben geschoold om klachten bij lymfoedeem en littekens te behandelen’, aldus Dayenne Zweers van DermaFlow Huid- en Oedeemtherapie.

    Lymfoedeem
    Lymfoedeem geeft in het begin vage klachten: een zwaar gevoel in de arm of een pijnlijke plek in de borst of zij. In een later stadium kan dit overgaan in een zeurende, soms stekende pijn of een gevoel van stijfheid met bewegingsbeperkingen. Het gebied wordt dikker en bij lichte druk blijft er een deukje achter. Lymfoedeem in de borst zorgt ervoor dat het weefsel compacter en steviger wordt. De borst is juist kleiner dan de niet-behandelde borst of dikker door het oedeem en de huid kan vreemd en strak aanvoelen.

    Oorzaak lymfoedeem
    Het lymfsysteem bevindt zich in ons hele lichaam en zuivert de weefsels van afvalstoffen, bacteriën en virussen. Het voert het overtollige vocht af. Wanneer er tijdens een operatie lymfeknopen worden verwijderd of bestraald, dan ontstaat er schade. Het lymfevocht wordt dan plaatselijk niet goed afgevoerd. Zo ontstaat er een ophoping van vocht, het zogenaamde ‘lymfoedeem’.

    Wat doet een huid- en oedeemtherapeut?
    Om verergering van het lymfoedeem te voorkomen, kun je het beste in een vroeg stadium, als je nog weinig klachten ervaart, een huid- en oedeemtherapeut om advies vragen. ‘Ik maak na een uitgebreide intake een persoonlijk behandelplan, bestaande uit een combinatie van behandelmogelijkheden’, legt Dayenne uit. ‘Jouw hulpvraag staat centraal en ik wil je helpen met het (weer) zo goed mogelijk uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Soms zijn goede leef-, beweeg- en huidverzorgende adviezen al voldoende, maar bij meer klachten zijn er behandelingen in mijn praktijk nodig.’

    Littekens
    De wond die na een operatie ontstaat, geneest in verschillende fasen. Dat duurt in totaal minimaal één jaar. Als alles goed gaat, ontstaat er een smal litteken dat flexibel met je meebeweegt. Bestraling, een ontsteking, het opengaan van de wond of vochtophopingen rondom het litteken kunnen zorgen voor een verstoring van de wondgenezing. Het litteken kan rood blijven, dik worden, strak en trekkerig aanvoelen. De huid rondom het litteken kan verharden en hierdoor kunnen beperkingen in de beweging ontstaan.

    Wat kan de huid- en oedeemtherapeut voor je doen?
    ‘Afhankelijk van de klacht adviseer ik de best passende behandeling’, vervolgt Dayenne haar verhaal. ‘In de eerste drie weken na wondsluiting is het noodzakelijk om rek op de wond zoveel mogelijk te vermijden. Vanaf drie weken na wondsluiting kan ik je advies geven of behandeling beginnen. Ook een oud litteken dat klachten geeft, kan door mij behandeld worden.’

    Hoe kom je bij de huid- en oedeemtherapeut terecht?
    Je kunt bij DermaFlow Huid- en Oedeemtherapie terecht met een doorverwijzing van mammacareverpleegkundigen, chirurgen, radiotherapeuten, oncologen en (huis)artsen. Ook zonder verwijzing kun je contact met de praktijk opnemen voor tips en adviezen. Voor de vergoeding van de therapie is vaak een verwijzing nodig.

    ‘Wat ze doet, doet ze goed’
    Bij mij werd in mei 2016 borstkanker geconstateerd nadat ik zelf een bultje in mijn linkerborst voelde. Na een borstbesparende operatie, 16 bestralingen en 6 chemokuren was ik van de ellende af, dacht ik, maar een paar maanden later begon mijn borst dikker en pijnlijk te worden. ’s Nachts met slapen kon ik niet meer op die zij liggen en mijn BH zat niet meer lekker. Bij het aantrekken van mijn trui voelde ik een pijnlijk, trekkerig gevoel in mijn zij. Nu had ik al wel gehoord van lymfoedeem, want een kennis van mij had dat ook. En in december kreeg ik het advies om naar een oedeemtherapeut te gaan. Omdat DermaFlow voor mij op de route ligt, heb ik een afspraak gemaakt met Dayenne Zweers. Zij begon met het masseren van mijn borst. Ik kreeg simpele oefeningen mee die ik thuis zelf kon uitvoeren en moest een soort kussentje met bobbeltjes in mijn BH dragen. Ik voelde al snel verlichting van de klachten. Binnen een paar maanden voelde mijn borst soepeler en kon ik weer op mijn zij slapen. Maar in april 2017 begon mijn rechterarm pijnlijk te worden. De binnenkant van mijn onderarm werd hard en ik voelde een streng, waardoor ik de arm moeilijker kon strekken. Dayenne vertelde dat dit komt door de chemotherapie. Het bloedvat is aan het verharden. Dayenne heeft dit behandeld met een nieuw apparaatje, de LymphaTouch. Hiermee heeft zij weer rek en soepelheid in mijn huid teruggebracht en heb ik helemaal geen last meer van de arm. Ik ben blij dat ik bij Dayenne terechtgekomen ben. Zij legt rustig uit wat er gebeurt met mijn lichaam en geeft gemakkelijke adviezen voor thuis. Dayenne is een ontzettend aardige en zorgzame vrouw. Wat ze doet, doet ze goed!

    Lonneke (62) uit Rheden

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply