Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Lymfoedeem na borstkanker aanpakken
    Rate this post

    Bij de behandeling van borstkanker kan men geconfronteerd worden met een dikke arm of hand, of een zwelling op de borst. Deze ongewenste vochtophoping wordt ‘lymfoedeem’ genoemd. Behandeling is noodzakelijk om verergering te voorkomen.

    Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel en ontstaat wanneer de afvoer hiervan belemmerd wordt. Dit kan zijn doordat lymfevaten of lymfeklieren beschadigd zijn, bijvoorbeeld na een operatie, bestraling of chemotherapie. Lymfe speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem.
    Lymfoedeem is een chronische aandoening waarbij de controle over het oedeem noodzakelijk blijft. Ontdek je een zwelling, of zijn er klachten in de vorm van een zwaar en vermoeid gevoel in je arm of voel je tintelingen, heb je pijn, zijn er bewegingsbeperkingen of huidafwijkingen, dan is het verstandig om je huisarts of specialist te raadplegen. Is er sprake van een lymfoedeem, dan word je doorverwezen naar de huidtherapeut.

    Behandelmethoden
    Bij de behandeling van lymfoedeem maken we gebruik van verschillende behandelmethoden, waarbij er overleg is tussen de verschillende behandelaars.
    De eerste fase van behandelen is gericht op het verminderen van oedeem, huidverzorging en oefeningen. Door middel van manuele lymfdrainage, een pijnloze massage, wordt het transport van lymfe gestimuleerd. In sommige gevallen kan de lymfpress gebruikt worden. Daarna wordt er in de meeste gevallen gezwachteld, waarbij lymftaping ondersteunend kan zijn. Hierbij is het van belang dat je de arm blijft bewegen, zodat hierdoor de lymfstroom wordt gesimuleerd. Bij een stabiele situatie wordt er een therapeutisch elastische k6ous aangemeten om het behaalde resultaat te behouden. Voor vochtophoping op de borst kan een drukvestje aangemeten worden.
    In de tweede fase hou je zelf de controle. Naast de behandelingen in de praktijk is zelfmanagement belangrijk, zoals het navolgen van leefregels ten aanzien van bijvoorbeeld huidverzorging en overbelasting. Het aantal behandelingen hangt af van de bestaans­duur van het oedeem en de ernst ervan. De oedeembehandelingen worden vergoed uit de basis- en de aanvullende verzekering.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply