Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Maak pijn bij het vrijen bespreekbaar
    Rate this post

    Geslachtsgemeenschap en fysieke intimiteit is voor bijna iedereen een belangrijk onderdeel binnen de relatie met zijn of haar partner. We zijn als Nederlanders over het algemeen een erg open en vrij volk en hebben weinig remmingen als het gaat om bepaalde zaken onder woorden te brengen, maar als we het hebben over pijnklachten tijdens het vrijen of onze seksuele gezondheid in het algemeen, dan hebben we nog heel veel te winnen.

    Dyspareunie is pijn tijdens of na het vrijen die regelmatig voorkomt bij diverse Nederlanders, maar die helaas maar in enkele gevallen bespreekbaar wordt gemaakt. Dit is erg jammer, omdat dyspareunie vaak vooral bij lichamelijke oorzaken relatief eenvoudig te behandelen is met bijvoorbeeld de hulp van een bekkenbodemtherapeut.

    Verschillende soorten bij mannen en vrouwen
    Wat niet veel mensen weten, is dat niet alleen vrouwen last kunnen hebben van dyspareunie, maar ook mannen klachten kunnen ondervinden die onder de noemer van dyspareunie vallen. Dyspareunie kent simpel gezien twee soorten: de oppervlakkige soort, die vooral aan de buitenkant voelbaar is rond de geslachtsdelen, en de diepe vorm, die vaak in het lichaam voelbaar is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat oppervlakkige dyspareunie vaker voelbaar is na of tijdens gemeenschap, en diepe dyspareunie vooral voelbaar is tijdens de geslachtsgemeenschap. De pijn kan in verschillende vormen tot uiting komen. Bij oppervlakkige dyspareunie is er vaak sprake van een branderig gevoel, terwijl bij diepe dyspareunie de pijn tot uiting kan komen in scherpe en stekende pijn. Vooral bij vrouwen zijn de meeste vormen van dyspareunie terug te leiden naar het niet goed kunnen ontspannen van de bekkenbodem. Wanneer dit het geval is, kan een specialist je hier erg goed mee helpen.

    Geniet van een pijnvrij seksleven
    Een van de belangrijkste stappen om dyspareunie te verhelpen, is om de stap naar de huisarts te maken en je probleem bespreekbaar te maken. Er zijn soms gebrekkige cijfers beschikbaar over dyspareunie, omdat er een groot aantal mensen is die ervoor kiest om de klachten voor zichzelf te houden. Dyspareunie kan een psychische oorzaak hebben, maar is in de meeste gevallen terug te leiden naar lichamelijke klachten. De huisarts is in staat om hier onderzoek naar te doen en je gepaste tips of medicatie te geven. Wanneer psychische problemen, zoals een traumatische ervaring uit het verleden, als oorzaak van de dyspareunie aangeduid wordt, dan is het vaak een goed idee om dit verder met een psycholoog te bespreken. De huisarts zal je in dit geval dan ook doorverwijzen. In de meeste gevallen is het bij vrouwen echter de bekkenbodem die de pijn veroorzaakt, omdat deze moeilijk te ontspannen is tijdens de gemeenschap. Hierdoor kan de seks erg onprettig voelen en ontstaat er pijn. Een bekkenbodemspecialist is in dit geval een absolute uitkomst. Deze specialist is in staat om je te helpen en heeft tal van bekkenbodemoefeningen, waarmee je kunt leren je bekkenbodem te ontspannen. Het is belangrijk om te weten dat je absoluut niet de enige bent met klachten en dat er door het volgen van een eenvoudig plan samen met de specialist ook een manier is voor jou om pijnvrij gemeenschap te hebben met je partner.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply