Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Mediation helpt je vooruit bij een scheiding
    Rate this post

    Ze zijn er: de successcheidingen. Zo ken ik een stel dat als toekomstige ex-partners een toch al gepland reisje naar Parijs maakte. Ze wilden daar hun relatie afsluiten en een begin maken met de vriendschap. Dat lukte, tot op de dag van vandaag; voor henzelf en vooral voor hun kinderen een zegen.

    Ik hoor je al denken: ‘Leuk hoor, maar bij ons gaat dat echt niet gebeuren’. Dat zal best, want bovenstaand verhaal blijft uitzonderlijk. Meestal zijn de emoties zó hoog opgelopen, dat partners het niet meer gemakkelijk onderling kunnen oplossen. Er is boosheid, verdriet, schaamte of schuld­gevoel. De toekomst is ineens onzeker. Je weet niet wat er geregeld moet worden en op welke manier. De wond is diep en de meeste mensen willen zo snel mogelijk van die pijn af.

    Rechtszaak of afhechten
    Op dat moment heb je een keus: ga je elkaar langdurig ­juridisch te lijf of wil je samen zo goed als mogelijk is afsluiten, afspraken maken en allebei vervolgens een nieuwe start maken? Als het medisch om een wond of breuk gaat, zul je die gaan ontsmetten. Je laat het goed verzorgen. Daar is iedereen het vrij snel over eens. Je hebt je pijn gedaan, je bent beschadigd. Dus krijgt de verwonding de kans om te genezen. Misschien blijft er een litteken over. Daar kan je wel mee leven. Hoe komt het dan dat het bij een (echt)scheiding vaak zo anders gaat?

    Verbinding en veiligheid
    Als je uit elkaar gaat, ‘val’ je samen. Misschien voelt de één zich zelfs pootje gelicht. Je zou, net als bij een fysieke klap, op zoek moeten gaan naar hulp. Maar bij een scheiding gaan de partners regelmatig op zoek naar de schuldige van de val. Daar gaat hun energie in zitten.
    Ieder mens heeft een oerbehoefte aan veiligheid en verbondenheid. Zeker tijdens een scheiding mis je die. Vechten is een logische reactie.

    Geheim
    Terug naar het Parijse stel. Wat is hun geheim? Allereerst zijn ze begonnen het verdriet en de boosheid met elkaar uit te praten. Toen konden ze hun breuk accepteren. Daarmee was het voor hen mogelijk elkaar veel te ­gunnen: het ouderschap, een nieuwe partner. En de financiën konden vlot afgehandeld worden. Het is wellicht weinigen gegeven volkomen succesvol uit elkaar te gaan. Toch wil je dat het liefst. Je kunt, met hulp van jullie mediator, aan de slag om het te benaderen. Je geeft je wond die kans om te helen. Goed voor alle betrokkenen.

    Wat is mediation?
    Mediation is een alternatief voor een rechtszaak. Tijdens een rechtszaak kijkt een rechter vooral naar de wet; emoties en rechtvaardigheidsgevoel zijn ondergeschikt. Je spreekt de rechter heel kort. De beslissingen worden voor jullie genomen.
    Bij mediation bespreek je emoties als rechtvaardigheidsgevoel en frustratie; bepalen jullie zelf welke oplossing het best past in jullie eigen situatie. De mediator heeft veel tijd voor je, is neutraal en weet welke fiscale en wettelijke regels er zijn.
    Gemiddeld zijn er 2 tot 5 gesprekken nodig. Uiteindelijk leg je afspraken vast. Dat gebeurt bijvoorbeeld door een ouderschapsplan of een echtscheidingsconvenant op te stellen.

    Gratis spreekuur
    Wil je eerst weten wat er op je afkomt als je uit elkaar gaat? Wil je onafhankelijke en deskundige informatie? Kom dan voor een gratis en vrijblijvend gesprek naar het echtscheidingsspreekuur Rotterdam. Jefke van Kerkwijk en 3 andere familiemediators staan voor je klaar. Bel Jefke of kijk op www.echtscheidingsspreekuurrotterdam.nl.

    Jefke van Kerkwijk, MfN-registermediator, is geaccrediteerd familiemediator en werkt op verwijzing door de rechtbank, Het Juridisch Loket of rechtstreeks in opdracht van partijen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply