Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Meer over de vier fasen van het proteïnedieet
    Rate this post

    Ben je op zoek naar dé manier om gezond af te vallen? Wil je je streefgewicht niet alleen bereiken, maar ook behouden? Er zijn verschillende diëten die ervoor kunnen zorgen dat je gezonder wordt én de nodige kilo’s kwijtraakt. Welk dieet het beste bij jou past verschilt aan wat je doel is en hoe je dat doel wilt bereiken. Steeds meer mensen gaan aan het proteïnedieet, een bewezen manier om gewicht kwijt te raken en op dat gewicht te blijven. Het proteïnedieet bestaat uit vier fasen die daarvoor zorgen. In dit artikel lees je meer over de vier fasen van dit eiwitrijke dieet.

    Wat is het proteïnedieet eigenlijk?
    Voordat je meer leest over de verschillende fasen, is het handig om te weten wat het proteïnedieet eigenlijk inhoudt. Bijna de helft van de Nederlanders is (te) dik. Volgens de Universiteit van Maastricht is het proteïnedieet hét dieet waarmee je aantoonbaar afvalt en slank blijft. Dit komt doordat je iedere dag veel minder koolhydraten binnenkrijgt. Koolhydraten worden namelijk omgezet in vet wanneer ze niet, door middel van beweging of sport, verbrand worden. Je vermindert dus de koolhydraten, terwijl je de inname van eiwitten verhoogt. Eiwitten dragen weer bij aan de opbouw van je spieren. Spieren zorgen er weer voor dat je vet verbrandt, waardoor de cirkel rond is. Het proteïnedieet verloopt in vier fasen, waarbij de keuze van je voedsel ontzettend belangrijk is. Daarnaast is het altijd aan te raden om (meer) te bewegen, zodat de vetverbranding in gang wordt gezet. Een goed eiwitrijk dieet bestaat uit gevarieerde keuzes in vlees, vis, zuivel en noten. Je kunt zelf beginnen aan een proteïnedieet of je kunt een diëtist inschakelen die hierin gespecialiseerd is om zo je levensstijl om te gooien.

    Fase 1 – Powerstartfase
    De eerste fase van het proteïnedieet is de zogeheten ‘powerstartfase’. In deze fase gooi je het roer namelijk, al dan niet tijdelijk, helemaal om. Tijdens deze fase is het belangrijk dat je alleen maar eiwitrijke maaltijden eet. Dergelijke maaltijden vul je aan met diverse groentes zonder koolhydraten, zoals broccoli, andijvie en champignons. Wat veel mensen niet weten, is dat er in verschillende groentes, zoals bruine bonen en doperwten, behoorlijk wat koolhydraten zitten. In deze fase zijn koolhydraten volledig niet toegestaan. Zorg ervoor dat je veel water drinkt om op die manier de afvalstoffen goed te laten afvoeren. Deze eerste fase moet je ongeveer drie maanden volhouden voordat je naar de volgende fase gaat: de combifase.

    Fase 2 – Combifase
    De combifase is voor de meeste mensen iets gemakkelijker om vol te houden, hoewel het je waarschijnlijk zal verbazen hoe goed je de eerste fase kunt volhouden. Eiwitten staan er namelijk om bekend dat ze behoorlijk vullen, waardoor je zeker geen honger zult hebben. Je lichaam moet in het begin natuurlijk wennen aan het feit dat er geen koolhydraten binnenkomen, maar na enkele dagen merk je al een groot verschil. In deze tweede fase mag je de avondmaaltijden vervangen door een ‘gewone’ maaltijd. Deze fase houd je ongeveer twee maanden aan, zodat je lichaam weer voldoende tijd heeft om te wennen. Let hierbij nog wel op dat je geen koolhydraten tot je neemt.

    Fase 3 – Overgangsfase
    In de overgangsfase is het weer tijd voor koolhydraten. Brood wordt in deze fase weer een onderdeel van je ontbijt. Begin de dag met een boterham met magere kaas of met een cracker met magere vleeswaren. Juist omdat je lichaam uiteindelijk weer ‘gewoon’ moet gaan eten, is het van groot belang dat je je precies aan deze fasen houdt. Als het goed is, weet je nu al iets meer over wat je lichaam wel of niet nodig heeft qua eiwitten en koolhydraten. De overgangsfase duurt ongeveer een maand; daarna ga je over op de gezondgewichtfase. Dit is de fase die je voor de rest van je leven kunt aanhouden.

    Fase 4 – Gezondgewichtfase
    In deze laatste fase mag je ook je gewone lunch weer toevoegen aan het dieet. Hierbij blijf je wel eiwitrijke tussendoortjes eten, om op die manier de nodige eiwitten goed binnen te krijgen. In deze fase begint je lichaam weer met het wennen aan hoe het is om een normaal patroon te hebben, maar dan met de juiste hoeveelheden eiwitten, vetten en koolhydraten. Precies dat is dé sleutel tot een gezondere leefstijl. Je zult zien dat dit ook eenvoudig is om vol te houden, omdat je veel meer in balans eet en je jezelf daarbij geen dingen ‘ontneemt’.

    Wat denk jij van het proteïnedeet? Is het wat voor jou? Of je nu een paar kilo kwijt wilt of wanneer je van plan bent om 20 of 30 kilo af te vallen: het proteïnedieet is voor iedere leefstijl een gezonde verbetering.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply