Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Moeder zijn en borstkanker krijgen
  Rate this post

  In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Een kwart van de ­vrouwen met de diagnose is moeder van opgroeiende kinderen. We kennen allemaal wel iemand met deze ziekte. Misschien denk je wel aan je moeder, een vriendin of je zus. ­Sterker nog: het kan ook jou overkomen…

  Heftig: méér dan 25% van alle borstkankerpatiënten is moeder en heeft thuis opgroeiende kinderen. Als moeder met opgroeiende kinderen kom je in een emotionele spagaat. Verschillende vragen gaan door je hoofd: wat vertel je aan je kinderen? Neem je ze mee naar het ziekenhuis? Hoe kun je hen troosten? En hoe kunnen zij van troost zijn voor jou? Voor de patiënt brengt de diagnose veel veranderingen en hevige emoties met zich mee. Tegelijkertijd staat de moeder ook voor de taak om de kinderen te informeren over de ziekte en het behandeltraject. Ook wordt er van haar verwacht dat zij, samen met haar partner, de belangrijkste steun is voor haar kinderen. De ziekte heeft dus een grote impact op moeders en hun gezinnen.

  Onderzoek
  In de komende jaren zal het aantal gevallen van borstkanker alleen maar toenemen. In 2016 kregen ruim 17.000 Nederlanders de diagnose ‘borstkanker’. Naar verwachting zal dit aantal in 2020 zijn gestegen tot 20.000. Een heftig gegeven! Daarbij is het zo dat er momenteel weinig is om op terug te vallen voor moeders met borstkanker. En de ondersteuning die er is, wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekeringen. Daarom richt Pink Ribbon zich sinds 2015 op het project ‘Moeders met borstkanker’. Meer specifiek financiert Pink Ribbon een bijzonder onderzoeksproject van de Universiteit Utrecht: ‘Moeder zijn en borstkanker krijgen’. Op die manier is het mogelijk om moeders met borstkanker en hun gezinnen beter te kunnen ondersteunen. Het doel van het onderzoek is namelijk het ontwikkelen van een praktische online hulp- en informatiegids. Via het project krijgen moeders, gezinsleden én hulpverleners concrete hulpmiddelen aangereikt om snel mee aan de slag te gaan. Met deze hulpmiddelen kan de kwaliteit van leven van moeders en gezinnen aanzienlijk verbeteren. Help jij ook mee?

  Armband met een boodschap
  Zoals je hebt gelezen, krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose ‘borstkanker’. Dat is ingrijpend: zo komt de ziekte wel erg dichtbij. Dankzij de verkoop van de Pink Ribbon Armband worden wetenschappelijk onderzoeken en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker gefinancierd. Dit voor een beter en langer leven voor de (ex-)borstkankerpatiënt. Steun borstkankeronderzoek en draag ook het Pink Ribbon Armbandje!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply