Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Nazorg bij borstkanker
    Rate this post

    Vrouwen (en soms ook mannen) die met borstkanker geconfronteerd worden, krijgen vaak te maken met een heel traject dat maanden en soms zelfs jaren kan duren. Gedurende die tijd zijn er momenten waarop extra zorg zeer gewenst kan zijn.

    MediSkin, praktijk voor huid- en oedeemtherapie in Leiden en Katwijk, heeft al meer dan 23 jaar een nazorgtraject voor borstkanker patiënten.

    Lymfoedeem
    Lymfoedeem ontstaat na beschadiging van het lymf­vatenstelsel. Dit komt vaak door de operatie, chemo­therapie en/of bestraling, waarbij lymfklieren en lymfvaten beschadigd raken. Soms worden lymfklieren zelfs helemaal verwijderd. Hierdoor kan het lichaam het vocht niet goed afvoeren en begint een lichaamsdeel op te zwellen. Ook ontstaan er vaak klachten van een moe en zwaar gevoel, of een gespannen gevoel.

    Lymfoedeem komt het meest voor aan armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan, zoals de borsten, rug, maar ook aan schaamlippen, penis, testis en in het gelaat. Lymfoedeem is een chronische aandoening. En behandeling ervan is noodzakelijk! Wanneer lymfoedeem niet wordt behandeld, wordt het lichaamsdeel steeds dikker, en harder en kunnen er ontstekingen en wonden ontstaan.

    Behandeling
    De oedeemtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem, en er zijn voor het afvoeren van oedeem verschillende behandelingen mogelijk, bijvoorbeeld manuele lymfdrainage. Hierbij wordt met behulp van zachte, pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid geactiveerd. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. De ‘file’ wordt als het ware opgelost door het ‘verkeer’ via andere wegen op de bestemming te laten aankomen. Om het bereikte resultaat te ondersteunen, wordt vaak ook lymfetaping toegepast.
    Een andere behandeling is compressietherapie. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Speciale hulpmiddelen kunnen worden ingezet om te voorkomen dat oedeem toeneemt. Tevens kan pijn verlicht worden door de therapie. Zodra het oedeem is verminderd en de situatie stabiel is, kan er een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

    Littekenmassage
    Littekens in het geopereerde of bestraalde gebied kunnen ook behandeld worden. Littekens zorgen vaak voor een bewegingsbeperking, pijn en de huid voelt vaak strak aan. Het kan zijn dat het litteken verkleefd is met de onderlaag. Littekenmassage biedt dan uitkomst. De huid zelf wordt meebehandeld. Dit kan met de handen, maar wordt vaak ook met speciale apparatuur toegepast. MediSkin beschikt over de nieuwste LPG® apparatuur, waarmee endermotherapie®, een specifieke vorm van massage, wordt uitgevoerd.

    Zelfzorg
    Uitgangspunt bij alle behandeling is de zelfredzaamheid van de patiënt. Daarom wordt samen met de patiënte gekeken naar welke oefeningen en middelen bruikbaar zijn om thuis zo goed mogelijk met de klachten kan worden omgegaan. Afhankelijk van de klachten krijgt de patiënt een op maat gemaakt oefenprogramma van de therapeut, of bijvoorbeeld de beschikking over speciale compressiemiddelen.

    Speciale lingerie
    Soms is speciale lingerie nodig, bijvoorbeeld als er sprake is van oedeem in het borst- of ruggebied. Maar ook na een reconstructie kan blijken dat een ‘gewone’ bh niet meer toereikend is. MediSkin heeft een gediplomeerde mammacareadviseuse die kan helpen met tips en de juiste informatie.

    Medische pigmentatie, dermatografie
    Veel vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan, kiezen voor een borstreconstructie. Het silhouet is dan weliswaar weer intact, maar veel vrouwen zien het ontbreken van de tepel als een groot gemis. Met behulp van medische pigmentatie, met behulp van de nieuwste 3D-technieken, is het mogelijk om een heel natuurlijk resultaat te creëren, waarbij de tepel niet van echt te onderscheiden is. Het lijkt net alsof je echt een tepel óp de huid hebt!
    De huidtherapeute gebruikt verschillende naalden en pigmenten voor een mooi, genuanceerd resultaat. De behandeling start met een intake. Daarin wordt alle tijd genomen om de mogelijkheden en wensen te bespreken. De kleur, grootte en vorm worden uitgebreid doorgenomen. De te behandelen borst wordt ingetekend en samen met de patiënte voor de spiegel besproken. De behandeling bestaat uit drie sessies, met elk 6 tot 8 weken daartussen. Na de intake worden de wensen uitvoerig besproken: welke kleur en welke vorm is het meest geschikt? Het resultaat van de behandeling moet eens in de 3 tot 5 jaar eenmalig worden bijgewerkt.

    Haar en wenkbrauwen
    Als je een chemokuur ondergaat, verlies je doorgaans je haar; niet alleen je hoofdhaar, maar ook je wenkbrauwen. Pigmentatie van haar en wenkbrauwen kan dan een oplossing zijn. Je kunt er al mee beginnen voordat je start met de chemotherapie.

    Vergoedingen
    De meeste behandelingen worden vergoed uit de basis- en/of aanvullende verzekering. Dit wordt bij de intake met je besproken.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply