Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Nazorg na borstkanker
    Rate this post

    In Nederland krijgen helaas nog steeds heel veel vrouwen borstkanker. Tegenwoordig zijn de operatietechnieken en behandelmethoden dusdanig dat de overlevingskans steeds groter is. Voor veel borstkankerpatiënten kan het traject na de operatie nog wel aanvulling gebruiken. Er zijn heel veel vragen, wat voor veel vragen voor een zoektocht naar alle onbegrepen zaken over borstkanker zorgt.

    Er zijn veel dingen die zowel psychisch als lichamelijk veranderd zijn en waar moet je naar toe met al je vragen? Lichamelijke zaken als zwelling in de borst en arm aan de geopereerde kant, een trekkend litteken, huidproblemen door radiotherapie of oedeem, een raar gevoel onder de oksel, constante vermoeidheid, nagels die veranderen door de chemotherapie, opvliegers of in gewicht aankomen door de hormoontherapie. Ook het probleem kaalheid speelt voor veel vrouwen. Wat mag en kan je rondom bewegen en sporten? Waar koop je een goede bh?
    Bij psychische problemen kun je denken aan problemen rondom seksualiteit, re-integratie in het werk, concentratieproblemen, depressief worden door de situatie en het gevoel dat je leven nooit meer hetzelfde is en gaat worden. Kortom, veel vrouwen voelen zich in het diepe geworpen.

    Oedeemtherapeut
    Veel van deze vragen kunnen door een huid- en oedeemtherapeut beantwoord worden. Voor de lichamelijke problemen biedt oedeemtherapie goede uitkomst. Binnen deze therapie is aandacht voor de zwelling van borst en arm. Met de moisturemeter kan gemeten worden hoeveel oedeem in het betreffende lichaamsdeel aanwezig is. Een behandeling met het LPG-apparaat, endermologie, kan een verkleefd litteken losmaken. Het dragen van een thoraxbandage voor de borst geeft vaak verlichting.

    Luisterend oor
    Adviezen over huid- en nagelverzorging vallen binnen het gebied van de huidtherapeut. Ook beschikt de therapeut vaak over een netwerk van andere disciplines waar ze contact mee heeft en waarnaar ze kan doorverwijzen, bijvoorbeeld samenwerking met een fysiotherapeut over advies rondom sport en beweging.
    Tijdens de therapie is er meestal tijd genoeg om het over een aantal psychische problemen te hebben. De therapeut begeleidt veel vrouwen met deze problemen, en een luisterend oor en meedenken wordt als fijn ervaren.

    Meer informatie
    Maar … als je geen therapie volgt, hoe kom je dan aan je informatie? Er zijn patiëntenverenigingen die veel informatie kunnen verstrekken. Te denken valt aan NLNet, een patiëntenvereniging voor patiënten met lymfoedeem. Ook bij de Borstkanker Vereniging Nederland kan men veel informatie verstrekken.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply