Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Niemand weet zo goed wat je doormaakt als een lotgenoot’
    Rate this post

    Als je getroffen bent door kanker, wankelt het leven. Dat geldt voor jezelf maar ook voor je naasten en dierbaren. Voor jou of voor je naaste omgeving staat ’t Praethuys in Alkmaar vier dagen per week onvoorwaardelijk open. Ook in coronatijd doen wij er alles aan om zoveel mogelijk bereikbaar te zijn. Een telefoontje of mailtje volstaat om een afspraak te maken.

    ‘t Praethuys Alkmaar is een inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben. Mannen, vrouwen, kinderen, familie, lotgenoten of nabestaanden vinden hier informatie of een luisterend oor voor alle kankerproblemen. Borstkanker, prostaatkanker of andere vormen krijgen hier aandacht in een warme, vertrouwde omgeving. Onze gastvrouwen en -heren staan voor je klaar in onze sfeervolle huiskamer.

    Op afstand
    Juist in deze uitdagende coronatijden, waarin het lijkt alsof een virus het belang van kankertherapieën overstijgt, is de niet-medische hulp die ’t Praethuys biedt, onontbeerlijk. Eén op één, in (beperkt) groepsverband of op afstand met behulp van digitale middelen zoals computer of tablet. Onderzoek heeft uitgewezen dat de niet-medische ondersteuning die inloophuizen als ’t Praethuys bieden, een belangrijke bijdrage leveren aan de verwerking van de diagnose ‘kanker’.

    Want ook al tref je thuis of bij je dierbaren liefde, begrip en medeleven, niemand weet zo goed wat je doormaakt als een lotgenoot. Je kunt in lotgenotengroepen met elkaar praten over de diagnose, je vooruitzichten, je frustraties, je verdriet en rouw of door middel van beweging (yoga, wandelen) of creativiteit (heartpillows maken, schilderen enzovoort) je gevoelens omzetten in iets tastbaars. ’t Praethuys biedt ook ontspanning, zoals een schoonheidsbehandeling, een voet-, hand- of lichaamsmassage. Of een ‘klankschalenreis’ en dat is lang niet zo zweverig als het klinkt. En als je daar behoefte aan hebt, wijzen we de weg naar psychologische hulp.

    Leeftijdsgebonden
    Jonge bezoekers kunnen kiezen voor een leeftijdsgebonden groep, en daarvan biedt ’t Praethuys er drie: Pardoes (6-12 jaar), Talk2Gether (12-18 jaar) en Club 1835 (18-35 jaar). Want als de gezondheid van je vader, moeder, broer, zus, opa of oma of misschien wel die van jezelf in gevaar is, kun je daar erg van in de war raken. Leren leven met verlies is moeilijk; veel moeilijker vaak dan je in eerste instantie denkt. Soms voel je niks terwijl je eigenlijk vindt dat je heel verdrietig zou moeten zijn. Soms ben je boos, angstig, jaloers of voel je je schuldig. Een ratjetoe dus. Praten met en luisteren naar leeftijdsgenoten die hetzelfde meemaken – onder deskundige begeleiding – kan je verder helpen.

    Je bent dus van harte welkom! In verband met de coronamaatregelen is een spontane inloop nu niet mogelijk, maar een afspraak maken kan altijd. Deskundige vrijwilligers nemen dan de tijd voor je. Samen met jou kijken ze met welke hulp je het meest gebaat bent. Je wordt aangesproken op je weerbaarheid, waardoor je later weer op eigen kracht door het leven kunt.

    Team ’t Praethuys

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply