Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Oedeem: vervelend, maar behandelbaar
    Rate this post

    Vrouwen met borstkanker kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd. Hierbij gaat het om lymfoedeem, een probleem dat vaak onderbelicht blijft en vaak laat wordt gesignaleerd.

    Lymfoedeem ontstaat na beschadiging van het lymfvatenstelsel. Dit komt vaak door operatie, chemotherapie en/of bestraling, waarbij lymfklieren en lymfvaten beschadigd raken. Soms worden lymfklieren zelfs helemaal verwijderd. Hierdoor kan het lichaam het vocht niet goed afvoeren en begint een lichaamsdeel op te zwellen. Ook ontstaan er vaak klachten van een moe en zwaar gevoel, en een gespannen gevoel.
    Lymfoedeem komt het meest voor aan armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan, zoals de borsten en het gelaat. Lymfoedeem is een chronische aandoening, en behandeling ervan is noodzakelijk! Wanneer lymfoedeem niet wordt behandeld, wordt het lichaamsdeel steeds dikker, en harder en kunnen er ontstekingen en wonden ontstaan.

    Behandeling
    De oedeemtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem, en er zijn voor het afvoeren van oedeem verschillende behandelingen mogelijk, zoals manuele lymfdrainage. Hierbij wordt met behulp van zachte, pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid geactiveerd. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. De ‘file’ wordt als het ware opgelost door het ‘verkeer’ via andere wegen op de bestemming te laten aankomen.
    Manuele lymfdrainage kan gecombineerd worden met compressietherapie. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Speciale hulpmiddelen kunnen worden ingezet om te voorkomen dat oedeem toeneemt. Tevens kan pijn verlicht worden door de therapie. Zodra het oedeem is verminderd en de situatie stabiel is, kan er een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

    Endermologie
    Huidkliniek Dorlas maakt bij de behandeling van oedeem en littekens ook gebruik van endermologie. LPG is een apparaat dat een rollende beweging nabootst. De huid wordt opgezogen tussen 2 cilinders en met een roterende beweging weer uitgerold. Doordat de huid wordt opgezogen en tegelijkertijd weer wordt uitgerold, worden zowel het bindweefsel als de vetcellen en de doorbloeding aangesproken. Het doel is om de circulatie van bloed en lymfe te stimuleren, de stofwisseling te verbeteren en de zuurstofopname in het weefsel te vergroten.

    Zelfredzaamheid
    Uitgangspunt bij de behandeling is de zelfredzaamheid van de patiënt. Daarom leert die door middel van handgrepen om zelf oedeem aan te pakken. Afhankelijk van de klacht krijgt de patiënt een op maat gemaakt oefenprogramma van de therapeut.

    De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering; eventuele volgende behandelingen uit de basisverzekering.

    Over Huidkliniek Dorlas
    Huidkliniek Dorlas bestaat uit Nathalie Dorlas,
    Debby de Jong en Carlijn Wijnen. Alle drie zijn ­afgestudeerd huidtherapeut, ingeschreven bij het kwaliteitsregister paramedici en tevens lid van de Nederlandse vereniging van Huidtherapeuten.

    Huidkliniek Dorlas heeft zijn hoofdvestiging aan de Amsterdamstraat en een nevenvestiging in het Spaarne Gasthuis Haarlem Noord, Polikliniek ­Dermatologie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply