Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Omgaan met een verlies
    4/4 - (1 stemmen)

    Wanneer iemand de diagnose ‘borstkanker’ krijgt, is dat een enorme schok, ook voor de naaste omgeving. Je wereld staat op de kop en er is nauwelijks tijd voor verwerking, want men gaat direct de medische molen in. Er volgt mogelijk een operatie, bestraling en/of chemokuur.

    Soms moet er afstand gedaan worden van een borst, en altijd is er ‘verlies’ in de bredere zin van het woord, zoals verlies van vertrouwen in het eigen lichaam of verlies van een zekere mate van onbezorgdheid. Behalve fysieke klachten is er vaak sprake van emotionele klachten als angst, boosheid, onzekerheid en eenzaamheid. Vooral op de langere termijn, wanneer in de omgeving iedereen weer lijkt over te gaan tot de orde van de dag, kunnen de direct betrokkenen er zich heel alleen mee voelen.
    Rouwen om een verlies heeft zin om te­ ­voorkómen dat iemands leven blijvend wordt overschaduwd.
    En heel belangrijk: voor rouw staat geen tijd. Wanneer men dreigt vast te lopen, kan rouwtherapie uitkomst bieden, ook voor een partner, kinderen of ouders, die evengoed kunnen ­worstelen met wat hun dierbare is overkomen.
    In de praktijk van rouwtherapeute Maria ­Derksen komen kinderen, jongeren en volwassenen vanwege diverse soorten van verlies. Een hulpvraag kan bijvoorbeeld betrekking hebben op verlies door de dood, door een scheiding of verlies van gezondheid door een ernstige ziekte. Naast gesprekken wordt, voor wie dat wil, gebruik gemaakt van creatieve methodieken. Zo leert men belemmerende ­gedachten te delen en beklemmende ­gevoelens te uiten, met het doel dat men uiteindelijk het leven weer kan omarmen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply