Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Oncologiefysiotherapie helpt in elke fase
    4/4 - (1 stemmen)

    Eén van de klachten die vaak voorkomen tijdens en na oncologische behandelingen, is vermoeidheid. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven, verminderd functioneren op het gebied van activiteiten in het dagelijks leven (zoals traplopen, boodschappen doen en het huishouden doen). Ook kun je last krijgen van bewegingsbeperkingen, waardoor je pijn hebt bij het bewegen van je arm en/of schouder.

    Vroeger werd wel gezegd, dat je, als je kanker hebt, zo weinig mogelijk moet bewegen en veel rust moet houden. Dat was ook niet zo gek: bestralingen en chemotherapie betekenen een aanslag op je lichaam, en de behandelingen leiden tot functieverlies, pijn en vermoeidheid. Veel patiënten met kanker zijn dan ook bang om te bewegen, maar lichamelijke activiteit is juist wél aan te raden voor een sneller herstel blijkt de laatste jaren uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Natuurlijk wel met beleid. Een oncologiefysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je weer conditie opbouwt. Het is bewezen dat training onder begeleiding van een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut bovengenoemde klachten kan verminderen.

    Kracht, conditie en mobiliteit
    Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van patiënten en hun naasten die te maken krijgen met kanker. Deze oncologiefysiotherapeut richt zich dan ook op de bijwerkingen en gevolgen van de medische behandeling.
    In individuele en in groepssessies werk je met de oncologiefysiotherapeut aan het herstel van kracht, conditie en mobiliteit. Ook wordt er op psychosociaal gebied aandacht besteed, omdat de diagnose ‘kanker’ een grote invloed heeft op alle facetten in het leven.
    Het doel is dat je zo snel mogelijk weer ‘jezelf kunt zijn’ binnen de maatschappij. De oncologiefysiotherapeut bekijkt samen met jou welke doelstellingen je zult stellen en welk behandelplan daar goed op aansluit.
    De training kan al worden gestart voordat de chemotherapie of operatie plaatsvindt. Hoe fitter je de behandeling ingaat, hoe beter je herstelmogelijkheden zijn: het ‘better in, better out’-principe.

    Waar kunnen wij je bij helpen?
    Eén van de klachten die vaak voorkomen binnen de oncologie, is vermoeidheid. Kankergerelateerde vermoeidheid wordt ervaren door 70-100% van de kankerpatiënten. Bij 20-40% van de patiënten blijft op langere termijn deze vermoeidheid bestaan. De impact van deze vermoeidheid op het dagelijkse leven en de kwaliteit van leven is groot. Het kan omschreven worden als een aanhoudend, subjectief gevoel van uitputting, dat niet reageert op rust of slapen. Door middel van een aangepast trainingsschema bij Oncoreva en je eigen motivatie thuis kunnen deze klachten doeltreffend aangepakt worden. Ook kun je last krijgen van bewegingsbeperkingen ten gevolge van de radiotherapie, of littekenweefsel. Fibrosering van de huid treedt op na bestraling en zorgt voor neurogene pijnsensaties. Ook het littekenweefsel kan pijn veroorzaken of ontevredenheid over jouw uiterlijk geven. De gespecialiseerde fysiotherapeut kan deze klachten verhelpen door deze problematiek grondig en op geleide van de pijn aan te pakken. Verdere problematiek kan oedeem zijn (overmatig vocht vasthouden), psychosociale problemen, vragen als ‘Hoe re-integreer ik weer in mijn werk en de maatschappij?’ Wij helpen je graag!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply