Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Onder de indruk
  Rate this post

  Veel vrouwen hebben te maken met ongewenste vochtophopingen in de vorm van lipoedeem. Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Hoe herken je lipoedeem en wat kan er aan gedaan worden?

  Lipoedeem is een chronische, veelal pijnlijke aandoening waarbij vetweefsel niet gelijkmatig over het lichaam verdeeld is. Op de heupen, dijen, (onder)benen en de binnenkant van de knieën of armen kan plaatselijke symmetrische vetophoping ontstaan. De handen en voeten blijven vrij van vetophoping. Het verliezen van gewicht zal lipoedeem bijna niet beïnvloeden. Het onderhuidse vetweefsel kan de lymfvaatjes in de onderhuid dichtdrukken, waardoor er dus lipolymfoedeem kan ontstaan.

  Het ontstaan
  Hoe lipoedeem ontstaat is nog niet bekend. Het wordt in ieder geval niet veroorzaakt door overmatig eten. Hormonale en erfelijke factoren spelen een belangrijke rol. Lipoedeem komt tot uiting bij grote hormonale wisselingen, zoals de puberteit, een zwangerschap of tijdens de overgang.

  Ritmische massage
  Ann Taveirne van Centrum Fysiotherapie & Revalidatie is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem. ‘De therapie bestaat onder andere uit manuele lymfdrainage, een zachte ritmische massage. Met zachte, pompende bewegingen activeer ik het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. De vochtopslag wordt als het ware opgelost door het ‘verkeer’ via andere wegen op de bestemming te laten aankomen.’

  Compressietherapie
  ‘Een andere behandeling is compressietherapie. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Speciale hulpmiddelen kunnen worden ingezet om te voorkomen dat oedeem toeneemt’, aldus Ann.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply