Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ondersteuning bij de terugkeer naar werk
    Rate this post

    Als je uitvalt door ziekte of door andere omstandigheden, gaat de wereld om je heen gewoon door. Daar kun je nauwelijks aandacht aan besteden, want je eigen situatie vraagt alle energie en tijd.

    Als je tijdelijk niet kunt werken, is aandacht van je collega’s en van de organisatie soms fijn, en soms kun je het er niet bij hebben. Het is pijnlijk als je het wel nodig hebt en je hoort niets van ze. Dat komt vaker voor dan je denkt, en niet uit boze opzet maar door allerlei redenen. ‘Ze kunnen toch wel een kaartje sturen’ denk je dan, en als dat zelfs uitblijft, kun je gaan twijfelen aan de werkrelatie die jullie hadden. En dan komt de tijd dat je weer gaat re-integreren. Je keert terug naar het werk.

    Wet Verbetering Poortwachter
    Wordt een werknemer langdurig ziek, dan wordt hij of zij ondersteund om zo snel mogelijk terug te keren naar passende arbeid. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. De passende arbeid kan binnen het bedrijf van de huidige werkgever zijn of bij een nieuwe werkgever.
    Volgens de wet Verbetering Poortwachter moet er eerst worden onderzocht of de werknemer bij zijn huidige werkgever kan terugkeren; in eerste instantie in de eigen functie. Is dit niet mogelijk, dan in een andere functie binnen het eigen bedrijf. Dit wordt ook wel het ‘1e spoor’ genoemd.
    Lukt het niet de werknemer bij zijn huidige werkgever aan passende arbeid te helpen, dan moet de werkgever samen met de werknemer op zoek naar passende arbeid bij een andere werkgever. Dit wordt het ‘2e spoor’ genoemd.

    Begeleiding
    WLO wordt door organisaties ingeroepen om de terugkeer naar werk te ondersteunen. Soms gebeurt dit in het kader van de wet Verbetering Poortwachter. WLO voert dan actief een re-integratietraject 2e spoor uit.
    ‘Uitval door ziekte of andere oorzaken, herstellen en terugkeren naar werk.’ Op papier staat het zo eenvoudig. In de praktijk is het vaak een intensief proces van accepteren van wat er is gebeurd, je eigen kwetsbaarheid erkennen en langzaam je accu weer laten volstromen.
    WLO begeleidt jou hierin met gesprekken, (ontspannings)oefeningen en soms door samen naar buiten te gaan.
    We besteden aandacht aan vitaliteitsopbouw met de Vitaliteitspiramide, zijn een steun in de rug en soms een duwtje in de rug.

    Als je langzaam het vertrouwen weer begint terug te
    krijgen en het werken steeds beter gaat, wil dat niet zeggen dat de voorgaande tijd vergeten is. We horen vaker: ‘Deze periode zal ik nooit vergeten, maar het is nu wel meer op de achtergrond. Ik kan weer door.’

    Als het contact met het werk is blijven bestaan gedurende de periode van uitval, dan is de drempel minder hoog om weer in het werk terug te keren. Als je echter weken of maanden bent weggeweest en er is door welke oorzaak dan ook geen contact geweest, kan de drempel behoorlijk hoog zijn geworden. Ook daar helpen we je letterlijk en figuurlijk overheen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply