Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ondersteuning bij zwangerschap en ontwikkeling
    Rate this post

    Een zwangerschap is iets geweldigs: een nieuw leven gaat ter wereld komen! Toch zijn de omstandigheden waaronder iemand zwanger is niet altijd optimaal. Dan kan goede begeleiding heel goed helpen. 

    VoorZorg is een programma voor jonge en kwetsbare vrouwen tot 25 jaar die zwanger zijn van hun eerste kindje. De moeders krijgen ondersteuning bij hun zwangerschap en het (aanstaande) ouderschap. Daarnaast richt de ondersteuning zich op hun weg terug naar school of werk en alle voorkomende zaken in het dagelijkse leven. Hiermee wil GGD Drenthe de gezondheid en ontwikkelingskansen van jonge, kwetsbare moeders en hun kinderen bevorderen. 

    De begeleiding vanuit VoorZorg bestaat uit een intensief schema van huisbezoeken. De huisbezoeken beginnen zo vroeg mogelijk in de zwangerschap (bij voorkeur tussen de 16 en 28 weken). Vervolgens loopt dit traject door totdat het kindje 2 jaar oud is.

    Vertrouwen

    Alie Meijering en Evelien Bos zijn VoorZorg-verpleegkundigen in de regio Emmen. Een goede relatie tussen de verpleegkundige en de moeder is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van het programma, zo vinden beide verpleegkundigen. ‘Binnen het programma is het belangrijk om de jonge (aanstaande) moeder het vertrouwen te geven dat zij het kan. Positief stimuleren en bekrachtigen is daarbij heel belangrijk. Je bouwt echt een band op met de deelnemers. Je kunt één van de weinigen zijn die ze op dat moment vertrouwen. Vaak hebben de moeders weinig opleiding gehad en in veel gevallen hebben ze een beperkt sociaal netwerk. Ze hebben bijvoorbeeld weinig contact met familie of weinig vrienden in hun omgeving.’

    Stappen en keuzes

    VoorZorg wordt afgestemd op het aanbod van bestaande voorzieningen. De (aanstaande) moeders leren hun sociale netwerk beter te benutten en worden aangemoedigd om gebruik te maken van (zorg)voorzieningen als het consultatiebureau. Daarnaast werkt de VoorZorg-verpleegkundige samen met de moeder aan het versterken van haar vaardigheden. ‘Soms hebben de moeders van huis uit niet het goede voorbeeld meegekregen. Ondanks de moeilijke situaties waarin ze zelf zijn opgegroeid, zijn ze vastberaden om hun eigen kind het allerbeste te geven. Samen met de moeder onderzoeken we wat zij graag wil en welke stappen en keuzes ze dan moet maken.’

    Deelnemers komen in contact met VoorZorg via een verwijzing, bijvoorbeeld van een verloskundige. Er zijn enthousiaste en gedreven VoorZorg-verpleegkundigen aan de slag in Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Meppel, Hoogeveen en Midden-Drenthe. 

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply