Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Op weg naar een rookvrije generatie
    Rate this post

    Laura Houtenbos (39) is werkzaam bij KWF ­Kankerbestrijding in het team ‘preventie’ maar is, zoals ze zelf aangeeft, vooral trotse moeder van Fay (9) en Liv (5). In haar werk is ze vooral bezig met het zo groot en zichtbaar ­mogelijk ­maken van de beweging ‘Op weg naar een ­rookvrije generatie’.

    Rookvrij opgroeien
    Iedere dag raken nog zo’n 100 kinderen in Nederland verslaafd aan roken, terwijl er in Nederland jaarlijks 20.000 mensen sterven door roken en enkele duizenden door meeroken. Dat zijn er méér dan door drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar. Ondanks deze harde feiten wordt het nog steeds als alledaags gezien dat kinderen beginnen met roken.

    Grote zorgen
    ‘Ik merk dat mijn kinderen nu gelukkig nog helemaal niet bezig zijn met sigaretten of roken. Ze vinden het vooral heel vies en snappen niet waarom mensen roken. Maar ik weet dat de kans groot is dat dit verandert als ze iets ouder worden. Ze groeien namelijk op in een maatschappij waarin roken heel normaal gevonden wordt. En zolang wij het heel normaal vinden, vinden onze kinderen dat ook. Ik maak me daar als moeder grote zorgen over’, vertelt Laura.

    Verschillende initiatieven
    Daarom startte KWF samen met de Hartstichting en het Longfonds de beweging ‘Op weg naar een rookvrije generatie’. Samen met Nederland en de politiek wil deze beweging het mogelijk maken om kinderen te beschermen en te laten opgroeien zonder sigarettenrook en de verleiding om te gaan roken.
    Inmiddels slaan al meer dan 50 partijen de handen ineen. De fondsen motiveren verschillende initiatieven (groot en klein) om dit mogelijk te maken: betere voorlichting en ondersteuning voor jonge ouders in spe, rookvrije schoolpleinen en sportverenigingen de kans geven kinderen rookvrij te laten sporten. ‘Ik merk in gesprekken met bijvoorbeeld ouders of gemeenten, dat ze direct gepassioneerd raken als het gaat over het beschermen van kinderen. Je hebt als ouder nu nog helemaal niet de keuze om je kind rookvrij te laten opgroeien. Heel veel ouders willen het wel, maar in deze maatschappij is dat ontzettend lastig. Wat dat betreft reikt je invloed als ouder tot de voordeur. Ik snap dit heel goed. Tegelijkertijd wil geen ouder dat zijn of haar kind gaat roken, ook niet als die zelf rookt.’

    Rookvrij opgroeien
    Maar wat nu als je als ouder zelf rookt? ‘Ik merk vaak dat rokende ouders vinden dat ze geen recht van spreken hebben, maar dat heb je wel! De kans is groot dat je zelf ook als kind bent gaan roken. Zou je dat achteraf gezien echt een ‘vrije keus’ noemen? Het is heel logisch dat je je kinderen hiertegen wilt beschermen. Door mijn werk bij KWF zie ik dat we samen een beweging als de ‘rookvrije generatie’ groot kunnen maken, vanuit de overtuiging dat kinderen het recht hebben om rookvrij op te groeien. En dat we dat ook kunnen realiseren. Het zou geweldig zijn als iedereen gaat voelen dat ze wel degelijk invloed hebben.  Ouders, rokers, niet-rokers, organisaties, overheid: ­iedereen kan z’n steentje bijdragen.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply