Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Osteopathie bij darmklachten
  Rate this post

  Veel meer mensen hebben darmklachten dan je zou verwachten. Buikpijn, krampen, vaak naar de wc moeten of juist helemaal niet kunnen, een opgeblazen gevoel… Komt je dat bekend voor? Dat kan kloppen. Naar schatting heeft één op de vijf Nederlanders wel eens te kampen met darmklachten.

  Veel darmklachten worden uiteindelijk onder het kopje ‘Prikkelbare Darm Syndroom’ (PDS) geplaatst. Het Prikkelbare Darm Syndroom, ‘spastische darm’ of ‘functionele buikklachten’: verschillende termen voor hetzelfde verschijnsel.

  Herkenning
  Er wordt gesproken van het Prikkelbare Darm Syndroom wanneer iemand regelmatig, gedurende meerdere dagen, buikklachten en problemen met de ontlasting heeft, vaak met pijn op wisselende plekken in de buik. Een syndroom is een groep van klachten die vaak samen optreden.
  Zo herken je het:
  – Een zeurende of krampende buikpijn.
  – Afwisselend verstopping en/of diarree, waarbij de ­aandrang soms zeer plotseling is.
  – Een opgeblazen gevoel of winderigheid.
  – Er zijn steeds terugkomende periodes met buikpijn.
  – Je (huis)arts vindt geen aantoonbare lichamelijke ­afwijkingen. De diagnose volgt vaak als andere ziekten zijn uitgesloten.

  Iemand met PDS kan daarbij ook andere klachten hebben, zoals:
  – Moeheid, misselijkheid, hoofdpijn en/of slecht slapen.
  – Verergering of juist vermindering van de klachten na het eten of nadat je ontlasting heeft gehad.
  – Een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm.
  – Rugpijn.

  Heb je een prikkelbare darm, dan herken je misschien ook de moeite die je hebt met sociale activiteiten. Vermijd je werk, reizen, op bezoek gaan, vrijen, sporten, vrijetijdsbesteding en bepaalde voedingsmiddelen? Mogelijk dat osteopathie uitkomst kan bieden.

  Osteopathie
  In de osteopathie draait alles om beweeglijkheid en uitwisseling. Dit geldt voor alle weefsels, zoals de spieren, zenuwen en organen. Al deze weefsels bestaan uit cellen. Daarom is het essentieel dat de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen, en de afvoer van afvalstoffen, ­vlekkeloos verlopen. Dat gaat alleen als weefsels soepel, elastisch en beweeglijk zijn. Een operatie, ontsteking, emoties of verkeerde eetgewoonten kan dit proces verstoren. Wanneer weefsels daardoor minder goed bewegen en een verminderde uitwisseling hebben, kan dat tot klachten leiden. De osteopaat zal de weefsels weer in topvorm proberen te brengen. Het enige wat de osteopaat aan gereedschap gebruikt, zijn z’n handen. Want zowel het lichamelijke onderzoek als de behandeling gebeurt met de juiste ‘handgrepen’.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply