Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Osteopathie rond de zwangerschap
    4/4 - (1 stemmen)

    De osteopaat helpt jouw lichaam in balans te brengen. Als zwanger worden niet vanzelf gaat, kan osteopathie daarbij helpen.

    Zwanger worden is een natuurlijk, maar ingewikkeld proces. Er komt heel wat bij kijken. Iedere maand heb je maximaal 24 uur de tijd waarin jouw eicel bevrucht kan worden. Daarnaast moeten de omstandigheden van andere organen, zoals je eileiders, eierstokken en baarmoeder, zodanig zijn dat de eicel ook daadwerkelijk wordt bevrucht en zich innestelt.

    Vóór de zwangerschap
    Bij een verminderde doorbloeding en beweeglijkheid van de bekkenorganen is de kans op een zwangerschap aanzienlijk kleiner. De osteopaat kan de beweeglijkheid, doorbloeding en bezenuwing van organen, zoals de baarmoeder, eierstokken, blaas, darmen en nieren, optimaliseren. Dit heeft direct een positieve invloed op het hormonale systeem, hetgeen de kans op een zwangerschap ten goede komt. Dit is natuurlijk belangrijk om te weten als je met IVF of ICSI bezig bent. De conditie van de baarmoeder en eirestokken is dan van extra groot belang.

    Tijdens de zwangerschap
    Je zwangerschap zou een van de mooiste periodes uit je leven moeten zijn. Maar toch kun je daar veel hinder van ondervinden. Gedurende de zwangerschap vinden er vele veranderingen plaats in het lichaam van de (aanstaande) moeder. Het lichaam moet zich dan ook voortdurend aanpassen aan het groeiende kindje. Deze aanpassingen worden gemaakt in het ‘voordeel’ van het ongeboren kind. De lichamelijke veranderingen worden door de moeder dan ook niet altijd als prettig ervaren. Zo kan het zijn dat de ligging van het kindje druk geeft op bepaalde weefsels, zoals zenuwbanen, bloedvaten, botstructuren en organen, met mogelijk lichamelijke klachten als gevolg. Door ervoor te zorgen dat weefsels tijdens de zwangerschap voldoende (kunnen blijven) bewegen, wordt de zwangerschap voor de aanstaande moeder comfortabeler.

    De osteopaat zal altijd het gehele lichaam onderzoeken en behandelt daarbij die plaatsen die de grootste invloed hebben op de conditie van het weefsel. Er is geen standaard aanpak, omdat ieder mens anders is.
    Jouw lichaam is leidend in het onderzoek en dus behandeling. Zo worden rugklachten behandeld via de wervelkolom, maar ook via bijvoorbeeld de nieren, die minder bewegen, of darmen, die onder grote trek- en drukkrachten staan van de zwangerschap. Altijd zal de osteopaat de verbetering van de fysieke en emotionele conditie van moeder ondersteunen, waardoor klachten verminderen. De handgrepen zijn zacht en veilig voor moeder en kind. Het lichaam krijgt tussen opeenvolgende behandelingen ruim de tijd (minimaal 3 tot 5 weken) om zijn evenwicht weer te vinden en zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Hierdoor is het aantal behandelingen beperkter.

    Na de zwangerschap
    In de periode na de zwangerschap en de bevalling is er uiteraard alle aandacht voor het kind, maar wordt de moeder vaak ‘vergeten’. Juist na de bevalling is ondersteuning van de fysieke en emotionele conditie van de moeder zeer bevorderlijk. Door ervoor te zorgen dat alle weefsels goed kunnen bewegen, wordt het herstel van het lichaam versneld.
    Een osteopaat kan zowel bij moeder en kind veel klachten veranderen, met name bij huilbaby’s, moeilijk drinken en zuigen bij het kind of juist refluxen en voorkeurshoudingen bij het kind. Moeilijk drinken is heel vaak te relateren aan de zuigreflex, en is goed behandelbaar.
    Bij de moeder wordt het herstel bij de ontzwangering bevorderd, waardoor ook de emotionele conditie verbetert. Verstoringen die veroorzaakt zijn bij de zwangerschap en geboorte, kunnen goed hersteld worden met zachte, ­doel­gerichte handgrepen, ook na een keizersnede. De behandelingen zullen herstel van weefsel sterk positief beïnvloeden en het herstel versnellen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply