Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Van overleven naar leven met EMDR
    Rate this post

    Als je een nare situatie hebt meegemaakt, probeer je die een plek te geven. Soms lukt dat vanzelf, maar soms blijft de ervaring toch jouw leven beheersen en dat kan zorgen voor allerlei lichamelijke en psychische klachten. Wat zou het fijn zijn als je meer ontspannen zou kunnen leven na een ongeluk, misbruik of pestverleden. 

    Doordat je nare dingen hebt meegemaakt, gaat in je hersenen als het ware steeds weer een alarmbel af. Dit was destijds nodig, maar nu niet meer. Door die alarmbel blijf je steeds in een staat van overleven, in plaats van leven. Je lichaam maakt zich permanent klaar om te vluchten, vechten of bevriezen. Daar zijn we in wezen voor gebouwd, maar dat kunnen we niet heel lang volhouden.

    Met de therapievorm EMDR, wat staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’, kun je die nare ervaring gaan verwerken. Met EMDR wordt het alarmcentrum in je brein gekalmeerd, zodat het rationele deel van je brein weer beter kan functioneren, er meer kalmte kan ontstaan en ruimte komt om het leven vorm te geven.

    Afleiding
    Tijdens de behandeling ga je naar die herinneringen terug waar je in het hier en nu nog last van hebt. Je volgt met je ogen de vingers van de therapeut die deze heen en weer beweegt voor je hoofd. Je belast je ‘werkgeheugen’ door tegelijkertijd het traumabeeld op te roepen en oogbewegingen te moeten maken. Hierdoor wordt het werkgeheugen eigenlijk overvraagd, waardoor de emotionele lading van de herinnering minder wordt en de hersenen de traumaherinnering zonder die lading kunnen opslaan.

    Het hangt van jouw klachten af hoeveel EMDR-sessies je nodig hebt. Bij een enkelvoudig trauma, zoals een ongeluk of een brand, en als je relatief stabiel bent, heb je meestal 3 tot 5 sessies nodig. Als er meer aan de hand is, duurt het doorgaans langer, maar als het goed is, heb je na EMDR geen last meer van je klachten!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply