Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Van overleven naar leven met EMDR
    Rate this post

    Als je een nare situatie hebt meegemaakt, probeer je die een plek te geven. Soms lukt dat vanzelf, maar soms blijft de ervaring toch jouw leven beheersen en dat kan zorgen voor allerlei lichamelijke en psychische klachten. Wat zou het fijn zijn als je meer ontspannen zou kunnen leven na een trauma.

    Janine Rulkens is gezondheidszorgpsycholoog, dans- en bewegingstherapeut en TRE® practitioner. Zij ziet trauma als een continuüm. De meeste mensen denken bij een trauma aan het meemaken van bijvoorbeeld een ongeluk, een oorlog, misbruik of een brand. Maar ook ogenschijnlijk ‘kleine’ gebeurtenissen, zoals niet mogen meedoen op het schoolplein of gepest worden, kunnen een dusdanige indruk maken op iemand dat ze als traumatisch worden ervaren en een negatief stempel op het leven zetten. Met de therapievorm EMDR, wat staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’, kunnen we die nare ervaring gaan verwerken.

    Doordat je nare dingen hebt meegemaakt, gaat in je hersenen als het ware steeds weer een alarmbel af. Dit was destijds nodig, maar nu niet meer. Door die alarmbel blijf je steeds in een staat van overleven, in plaats van leven. Je lichaam maakt zich permanent klaar om te vluchten, vechten of bevriezen. Daar zijn we in wezen voor gebouwd, maar dat kunnen we niet heel lang volhouden. Met EMDR wordt het alarmcentrum in je brein gekalmeerd, zodat het rationele deel van je brein weer beter kan functioneren, er meer kalmte kan ontstaan en ruimte komt om het leven vorm te geven.
    Tijdens de behandeling gaan we kijken waar jij in jouw leergeschiedenis trauma’s of akelige ervaringen hebt opgedaan. Daar gaan we naar terug. Vervolgens word je afgeleid door een lichtbalk die heen en weer schuift, zodat je ogen van links naar rechts en weer teruggaan. EMDR kan ook uitgevoerd worden met buzzers of klikjes die je afwisselend links en rechts door een koptelefoon hoort. Door deze tweezijdige afleiding worden je linker- en rechterhersenhelft geprikkeld. Doordat je afgeleid wordt, kan de verwerking, die eerder niet heeft plaatsgevonden, alsnog doorgang vinden. Vaak voel je je de dagen na een behandeling vermoeider of emotioneler, doordat je geest en lichaam energie nodig hebben om de behandeling te verwerken.

    Behandelen van geest én lichaam
    Het hangt van jouw klachten af hoeveel EMDR-sessies je nodig hebt. Bij een enkelvoudig trauma, zoals een ongeluk of een brand, en als je relatief stabiel bent, dan merk je meestal na 3 tot 5 sessies vooruitgang en vermindering van jouw klachten. Als er meer aan de hand is, duurt het doorgaans langer. Uit onderzoek is gebleken dat ondersteuning met lichaamsgerichte therapie goed combineert met EMDR, omdat je zo zowel lichaam als geest behandelt. In De Praktijk In Beweging wordt met beide methoden, alsook met gesprekstherapie en neurofeedback gewerkt.

    Directe link
    EMDR kan over het algemeen worden ingezet als er een directe link is tussen jouw huidige klachten en de vroegere leerervaringen. Als die er niet is, kan EMDR meestal niet worden ingezet. Wel kunnen we dan een andere behandelvorm kiezen, waarmee we op zoek gaan naar de wortels van de klacht. In bepaalde gevallen kan EMDR later alsnog ingezet worden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply