Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een paard als coach
    Rate this post

    Weet jij wie je bent? Een rare vraag misschien, want je bent wellicht partner, moeder, dochter en werkneemster. Maar wat blijft er over wanneer je al die rollen wegdenkt? Weet jij dan écht nog wie jij bent, wat je wilt en wat jij belangrijk vindt? Of doe je vooral wat je denkt dat er van jou verwacht wordt?

    ‘Eigenlijk zou je als vrouw, voordat je aan het stichten van een gezin denkt, eerst tijd in jezelf moeten investeren om te weten te komen wie je bent’, waar je valkuilen, maar ook waar jouw talenten liggen, vindt Deborah Smulders. ‘Ik zie vaak bij de kinderen en pubers die ik coach dat het gedrag waarvoor zij de coachsessies volgen, een uiting zijn van problemen in het gezin of gekopieerd gedrag van één of beide ouders. Kinderen spiegelen zich aan hun ouders. In plaats van hun gedrag als een probleem te zien, laten wij deze kinderen hun talenten erkennen en kansen zien. Daarnaast kijken we ook naar de werking van het gezin en de invloed daarvan op het kind. Ouders volgen vaak ook zelf coachsessies voor hun eigen ontwikkeling of om hun kind te leren begeleiden. Bij het begeleiden van een kind is een totaal aanpak erg belangrijk.

    Diverse doelgroepen
    Deborah en haar team werken als paardencoaches voor verschillende doelgroepen. ‘We begeleiden zowel vrouwen als mannen met burnout klachten en werken veel met mensen die zichzelf de vraag stellen “Wie ben ik en wat vind ik belangrijk in het leven”. Vrouwen stellen zich deze vraag vaak wanneer de kinderen wat ouder zijn en hun rol als moeder minder intensief wordt. Maar ook steeds meer dertigers houden zich bezig met de vraag wat ze echt belangrijk vinden en hoe ze dat kunnen realiseren. Een goede balans tussen ratio en emotie is hierbij een veel voorkomend thema.

    In het begeleiden van deze processen bij zowel kinderen, pubers als volwassenen, worden paarden gebruikt. Paarden spiegelen het gedrag van mensen en hebben geen waardeoordeel over hen. Ze reageren simpelweg op wat er in het hier en nu gebeurt. ‘In de coachsessies is het ontzettend belangrijk dat we het gedrag van de paarden waardevrij interpreteren en niet invullen als coach. We stimuleren de cliënt zelf na te denken over de betekenis van wat er gebeurt en mogelijke oplossingen. Ons uitgangspunt is, dat de cliënt ons na een coachtraject niet meer nodig heeft, omdat hij of zij geleerd heeft hoe hij kan omgaan met bepaalde situaties.’

    Specialisaties
    ‘Als trainers zijn we allemaal opgeleide paardencoaches en hebben we daarnaast allemaal onze eigen specialisaties, vervolgt Deborah. ‘We werken bijvoorbeeld met hoog sensitieve en hoog begaafde mensen. We doen traumaverwerking. Twee trainers zijn gespecialiseerd in verlies en rouwverwerking. We hebben een muziektherapeut die muziek en paarden inzet voor de persoonlijke ontwikkeling. En we hebben we een dramatherapeut die werkt met rebound leerlingen; pubers met probleemgedrag waardoor ze overal van school worden gestuurd. In de puberteit wordt voor een groot deel je identiteit gevormd. Het is belangrijk dat dit in een goede en
    veilige omgeving gebeurt waarin de jongere zich gesteund voelt. Ik zie elke keer weer wat voor prachtige resultaten het coachen met paarden geeft en hoe zo’n puber dan met zoveel meer zelfvertrouwen de volwassenheid in kan gaan.
    Dat gun je toch ieder kind?’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply