Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Pak de oorzaak van je moeheid aan
    Rate this post

    Als je op het dashboard in je auto ziet dat de benzine bijna op is, dan ga je naar een pomp om te tanken, om te voorkomen dat je stil komt te staan. Als je merkt dat je moe bent en stress hebt, zou je dan niet eens moeten bekijken waar dat aan ligt, zoadat je niet uiteindelijk in een burn-out terechtkomt?

    Er zijn veel dingen die in ons leven energie kosten. Of het nu psychische stress is (bijvoorbeeld relatieproblemen of werkdruk, maar ook het altijd bezig zijn en te weinig tijd voor jezelf nemen, geeft op de lange duur stress), chemische stress (bijvoorbeeld: ‘Wat eten we?’ Stel jezelf altijd de vraag: ‘Krijg ik hier energie van of kost dit mij energie om te verteren?’), lichamelijke stress (bijvoorbeeld werkhouding, sport, oude blessures, rugblokkades en operaties, maar ook veel orgaanklachten geven houdingsproblemen, iemand met buikpijn loopt niet rechtop enzovoort).
    Veel van de bovenstaande problemen kosten ons lichaam extra energie. Ons brein signaleert stress en maakt hier geen onderscheid tussen psychische stress, lichamelijke stress en chemische stress. Een burn-out wordt ook niet veroorzaakt door één probleem, maar zie het als een emmer die gevuld wordt door meerdere problemen en overloopt.

    Leven is bewegen
    Als de emmer gaat overlopen, kan dit zich uiten in verschillende problemen. Of het nu een burn-out is of migraine, rugklachten enzovoort: alle patiënten met een burn-out krijgen dezelfde diagnose, maar de weg erheen is voor iedereen anders (de emmer is bij iedere patiënt anders gevuld). Tom van Minderhout heeft zich de laatste jaren verder verdiept in hoe klachten ontstaan en hoe het patroon (de cirkel) te doorbreken. Dit is niet alleen een gedragsmatig patroon, maar ook een lichamelijk patroon. Iemand die vermoeidheidsklachten heeft, loopt echt niet rechtop, maar iemand die lichamelijk vastzit, voelt zich niet fit. Leven is bewegen. Alles wat stilstaat, gaat klachten geven. Bloed dat stilstaat stolt, pezen gaan verkalken en als darmen niet bewegen, geeft dit stoelgangproblemen en verminderde energie-opnamen.

    Het osteopathische consult
    Het begin van het vraaggesprek is bij iedere patiënt die binnenkomt hetzelfde. Tom van Minderhout gaat in kaart brengen welke problemen er spelen en waar de emmer mee is gevuld. Wat is de druppel en welke klacht ontstaat? Is de klacht er in jaren ingeslopen of zijn het acute klachten (ook bij acute klachten is de vraag: waaróm gebeurt het juist nu?).
    De volgende stap is het onderzoeken van het lichaam: waar zitten de problemen? Wat is het hoofdprobleem en waar is het lichaam zich aan het verhouden? Dit verhouden kost veel energie en bijvoorbeeld een blokkade in de rug en algehele stress geeft verminderde energie-opnamen door onze organen. Dus dit geeft op de lange duur uitputting.
    De volgende vraag is: hoe gaan we de cirkel doorbreken en wat is hiervoor nodig? Dit zijn vaak bij burn-outpatiënten een paar aanpassingen per keer, want elke verandering moet verwerkt worden door het overbelaste systeem.

    Over Tom van Minderhout
    Tom van Minderhout volgde de opleiding Sport en bewegen (CIOS) in Heerenveen en is afgestudeerd als fysiotherapeut na een vierjarige studie aan de ­Hogeschool van Amsterdam. Van 1998 tot 2004 was hij fysiotherapeut bij het Nederlands zwemteam. ­Vanaf 2005 had Tom van Minderhout een eigen praktijk voor fysiotherapie in Balk en volgde hij een vijfjarige osteopathieopleiding aan The International Academy of Osteopathie in Zeist, Antwerpen en Gent.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply