Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Persoonlijke zorg bij borstkanker
    Rate this post

    Eén op de acht vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Deze diagnose zet je leven op z’n kop. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de partner, kinderen en de naaste omgeving. Ziekenhuis Tjongerschans is zich hier bewust van en staat daarom zijn patiënten zoveel mogelijk bij.

    Ziekenhuis Tjongerschans voldoet, net als voorgaande jaren, aan de verplichte criteria rondom borstkanker voor het verkrijgen van het ‘roze lintje’. Dit lintje is bedoeld als ondersteunende informatie aan patiënten met borstkanker en laat zien dat er optimale aandacht is voor het zorgproces. De zorgvraag en voorkeuren van de patiënt zijn daarbij leidend in wat we als ziekenhuis beslissen en doen.

    Mammapoli
    Op de mammapoli werken verschillende disciplines samen om veilige zorg te leveren aan vrouwen en mannen met borstkanker. Er is veel aandacht voor de patiënt binnen de Tjongerschans. ‘In een korte tijd komt er veel op een patiënt af. Keuzes moeten worden gemaakt die invloed hebben op de kwaliteit van het leven. Dat is zwaar’, benadrukt Greetje Duin, mammacareverpleegkundige. ‘Onzekerheden moeten snel worden weggenomen. Zo kunnen de allerkleinste afwijkingen door middel van tomografie ontdekt worden. Daarnaast is er de mogelijkheid om in geval van amputatie een gipsafdruk van beide borsten te laten maken. Niet iedere patiënt weet of zij na de operatie kiest voor reconstructie of een prothese. De patiënt krijgt dan de gipsafdruk mee naar huis om daarna het vervolgtraject voort te zetten wanneer zij eraan toe is.’

    Mentale klap
    ‘Het gaat niet alleen om de ziekte, maar ook om de persoon die het heeft’, vertelt mammacareverpleegkundige Anneke Hoekstra. ‘Te horen krijgen dat het ‘kanker’ is, is erg ingrijpend. Na het vertellen van de diagnose roept het dan ook vaak verschillende gevoelens en emoties op. Niet alleen bij de patiënt, maar ook bij de naaste omgeving. Deze gevoelens en emoties kunnen sterk wisselen. Het ene moment is het boosheid, het andere moment verdriet en weer een ander moment overheerst de angst of paniek. Voor, tijdens of na een behandeling kan het voor de patiënt lastig zijn om de draad weer op te pakken. Het is daarom van groot belang dat de patiënt hierbij geholpen wordt.’

    Steun en begeleiding
    Het gehele proces heeft een impact op het leven. De fysieke en mentale staat van de patiënt is dan erg belangrijk in het zorgproces. Een patiënt moet daarom in iedere fase steun kunnen krijgen, vanaf de diagnose tot jaren na de behandeling. Tjongerschans richt zich daarom naast het ziekteproces ook op de persoonlijke situatie van de patiënt. Zo zijn er twee medisch maatschappelijk werkers gespecialiseerd in het ondersteunen en begeleiden van oncologische patiënten en hun naaste omgeving. ‘Dit doen we in nauwe samenwerking met de mammapoli’, zegt maatschappelijk werker Linda den Otter. ‘We willen de patiënt graag de herkenning en erkenning geven van alle moeilijkheden die ze in het ziekteproces tegenkomen. Op deze manier hopen wij de patiënten verder te helpen met de verwerking.’ Soms reikt deze zorg verder dan de ziekenhuismuren. Zo is er onder andere een samenwerking met De Skulp, een centrum voor leven met kanker (www.deskulp.nl). Het centrum biedt aandacht, ondersteuning, informatie, activiteiten en begeleiding door professionals. Het is niet alleen een plek voor de patiënt, maar ook voor de partner, kinderen en mantelzorgers. Binnen dit centrum wordt de mogelijkheid geboden om ervaringen te delen en tot rust te komen. Door deze vorm van steun en begeleiding te bieden kunnen we samen zorgen voor de juiste zorg.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply