Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Pijnloos freerunnen dankzij de ‘Happy Socks-dokter’
  Rate this post

  Toen Lucas van ’t Veer uit Alphen aan den Rijn 11 jaar was, kreeg hij last van een pijnlijke arm. Het begon met een zeurderig gevoel, maar al snel begon de pijn ondraaglijke vormen aan te nemen. Op school kon hij niet meer schrijven en zelfs iets simpels als een deur opendoen lukte niet meer. Zijn moeder Sylvana, niet snel bang, dacht in eerste instantie dat het aan het sporten lag, of groeipijntjes. Maar toen Lucas af en toe huilend van de pijn in bed lag, was het tijd om naar de dokter te gaan.

  Dat was het begin van een lang ‘van het kastje naar de muur’-verhaal. De klachten van Lucas werden niet serieus genomen en niemand leek hem te kunnen helpen. Zelfs in het Sophia Kinderziekenhuis werden zijn problemen weggewuifd. Gelukkig opperde een arts in opleiding op zeker moment een ‘TOS’ en met die zoekterm kwamen ze vanzelf in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis terecht. ‘Bij de ‘Happy Socks-dokter’’, glundert Lucas. Prof. dr. Joep Teijink, die je inderdaad nooit zonder kleurige sokken ziet, is dé TOS-specialist van Nederland en hij nam de klachten, ondanks Lucas zijn leeftijd, wél serieus. ‘Lucas was er heftig aan toe’, herinnert Teijink zich. ‘Hij kon zelfs zijn boekentas niet meer dragen.’ Na een uitgebreide reeks onderzoeken was de diagnose klip en klaar: dit is inderdaad een TOS.

  TOS
  Een TOS, voluit Thoracic Outlet Syndroom, is een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door een beknelling van de vaatzenuwbundel in de schouder. Als gevolg hiervan ontstaan pijnklachten in de nek, schouder en arm. Het komt vooral voor bij bepaalde beroepen (kappers, schilders), sporters (zwemmers, volleyballers, handballers) en mensen die in het verleden een auto-ongeluk of trauma hebben doorgemaakt. Zelden echter bij iemand zo jong als Lucas. Met zijn 11 jaar was hij de jongste TOS-patiënt die Teijink ooit behandeld heeft. ‘Maar zeker niet de enige’, haast Teijink te zeggen. ‘Ik heb intussen een bus vol patiënten van 12 tot 17 jaar geholpen.’ Omdat de speciale fysiotherapie niet hielp, kwam men al snel tot de slotsom dat opereren voor Lucas de enige oplossing was. Hij zat intussen in groep 8 en in overleg met zijn ouders werd besloten om de operatie in dat jaar te laten plaatsvinden. Dan was Lucas helemaal hersteld als hij straks naar de middelbare school zou gaan, en met een beetje geluk zou hij ook nog aan de eindmusical kunnen meedoen.

  CliniClowns
  De operatie was pittig. Joep had hen al gewaarschuwd dat het geen kleine operatie zou zijn en dat volwassenen achteraf vaak veel pijn hadden. Voor Lucas zou dat een probleem kunnen zijn, want door zijn leeftijd en gewicht waren zware pijnstillers voor hem geen optie. De eerste week viel erg tegen. ‘Het was vooral heel veel Netflix kijken’, blikt Lucas terug. Maar het verdere herstel verliep voorspoedig. Lucas volgde alle oefeningen en revalidatietips van Teijink zó trouw, dat zelfs de kinderfysiotherapeut achteraf niet nodig bleek. Alleen de CliniClowns van het ziekenhuis gooiden nog bijna roet in het eten. ‘Toen ik wegging, sprongen ze steeds in en uit de lift. Ik moest zó verschrikkelijk lachen dat ik bijna door de grond ging van de pijn.’

  Rib
  Inmiddels ligt de operatie alweer 2 jaar achter ons. Lucas kan weer zonder problemen sporten: karten en freerunnen. ‘Nou ja, nu heb ik een blessure aan mijn knie, dus freerunnen ligt weer even stil’, bekent Lucas. Maar hij beheerst intussen weer al zijn tricks en moves. ‘Het voelde wel heel raar in mijn schouder in het begin. Ik moest alles opnieuw leren.’ Kortom: Lucas is weer tiptop in orde. Het enige jammere is dat hij het stukje rib dat uit zijn lichaam is gehaald niet mocht houden. Joep heeft het hem na de operatie wel laten zien, maar mocht het niet meegeven. Uiteraard heeft Lucas de ‘Happy Socks-dokter’ ter afscheid een nieuw paar sokken gegeven. En ‘dat wordt zeer gewaardeerd’, laat Teijink lachend weten.

  Over TOS
  Het thoracic outlet syndroom (TOS), ook wel het ‘schoudergordelsyndroom’ genoemd, is een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door beknelling van de vaatzenuwbundel in het schoudergebied. Deze vaatzenuwbundel bestaat uit de arteria (slagader) en vena (ader) subclavia en de plexus brachialis (zenuwbundel). Als gevolg van het bekneld raken van deze vaatzenuwbundel ontstaan pijnklachten in de nek-, schouder- en arm. Eén van de mogelijkheden om het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) te behandelen, is het verwijderen van onder andere de eerste rib. Dit wordt een ‘Thoracic Outlet Decompressie’ (TOD) genoemd. In het Catharina Ziekenhuis wordt de aandoening Thoracic Outlet Syndroom (TOS) gediagnosticeerd en behandeld in het TOS expertisecentrum. Hier is een multidisciplinair team actief dat zich specifiek bezighoudt met TOS-problematiek. Het TOS expertisecentrum is het enige centrum in Nederland met een specifiek, multidisciplinair zorgpad voor de behandeling van TOS.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply