Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Met plezier naar je werk
    Rate this post

    Wist je dat een mens gemiddeld 1/3 van zijn leven aan het werk is? Mag het dan alsjeblieft een beetje leuk zijn? Toch is dat jammer genoeg niet altijd het geval. Als loopbaancoach ontmoet ik dagelijks mensen die dreigen vast te lopen omdat ze hun baan kwijtraken of omdat het werk of de werkomstandigheden niet (meer) aansluiten bij hun wensen. Dan komt de vraag op: ‘Wat nu?’

    Toen ik van de middelbare school kwam, kreeg ik van huis uit twee opties: doorstuderen of werken. Welke studie of wat voor werk, dat maakte niet uit. Zolang ik maar niet thuis op de bank bleef zitten. Veel aandacht werd er in die tijd niet besteed aan loopbaankeuzes. En eigenlijk nu nóg onvoldoende, vind ik. Leerlingen kiezen op hun 14e of 15e een schoolprofiel. Dat schoolprofiel vormt de basis voor de latere loopbaan. Ga eens in gedachten terug naar de tijd toen je zelf 14 was. Waar lagen je prioriteiten? Vast niet bij je toekomstige werk. Ik had heel andere dingen aan mijn hoofd op die leeftijd!
    De kans dat jongeren een studierichting kiezen en een loopbaanweg opgaan die later doodlopend blijkt te zijn, is dan ook groot.

    Bovendien: mensen ontwikkelen zich hun leven lang. Daarvoor hebben ze (grote of kleine) uitdagingen nodig. Doe je een aantal jaren hetzelfde werk, dan is het logisch dat de vraag opkomt: ‘Wil ik dit wel blijven doen?’

    Loopbaancoaching
    Om snel een helder antwoord te vinden op die vraag, kan loopbaancoaching uitkomst bieden:
    – aan studenten die twijfelen over hun studiekeuze
    – aan werkenden die toe zijn aan een volgende stap in hun loopbaan
    – aan werklozen die graag weer aan het werk willen. Positieve aanpak
    Ik hanteer een positieve, oplossingsgerichte aanpak. Het zit niet in mijn genen om te focussen op dingen waar we niet goed in zijn. Zinloos vind ik dat! Stel dat je een 4 scoort voor leidinggeven (of welke andere vaardigheid dan ook). Als je ziel en zaligheid legt in een training, dan kun je van die 4 misschien een 6 maken. Is dat wat je wilt? Middelmatig zijn? Vast niet! De meeste mensen willen zich bekwaam voelen, ze willen succesvol zijn en iets wezenlijks bijdragen. Scoren!

    Sterke punten
    Ik neem de sterke punten van mensen als uitgangspunt: persoonlijke eigenschappen, drijfveren, interesses en talenten. Als die helder zijn, dan begint de ontdekkingstocht naar studie- of loopbaanmogelijkheden. Niks zweverigs, niks dromerigs: realistische loopbaankansen. Maar wel loopbaankansen die ervoor gaan zorgen dat jij ‘s morgens met plezier je bed uit komt.

    Loopbaancoaching bestaat uit:
    – een aantal persoonlijke gesprekken
    – oefeningen waarmee jij jouw talenten en loopbaankansen helder krijgt
    – testen die je thuis online maakt

    Maar het begint met een vrijblijvend kennismakings­gesprek. Want een klik tussen coach en cliënt is bepalend voor succes! Lijkt dit je wat? Meer weten? Bel of mail me gerust.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply