Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • ‘Prostaatkanker nog steeds taboe’
    4/4 - (1 stemmen)

    Van de verschillende kankersoorten die er zijn, is prostaatkanker een vorm die minder in de belangstelling staat dan bijvoorbeeld borstkanker. Maar de nasleep ervan kan net zo vervelend zijn.

    Huid- en oedeemtherapeut Patty Schwegman ziet in haar praktijk verschillende cliënten die te maken hebben met gevolgen voor de huid van kankerbehandelingen doordat tijdens de operatie de lymfklieren zijn wegehaald. ‘Bij mannen gaat het dan om genitaal oedeem of oedeem in één van beide benen, of een opgezet scrotum. Mannen kunnen daarbij ook te maken krijgen met plasproblemen. Het gaat dan echt niet alleen om oude mannen, want ook jongere mannen kunnen ermee te maken krijgen. Ik heb gemerkt dat er nog een taboe rust op prostaatkanker. Mannen die een afspraak met mij maken, lopen vaak al langere tijd rond met klachten. Ze verzwijgen die nogal eens voor hun partner en durven bijvoorbeeld niet meer naar het zwembad te gaan. Het is dus niet alleen een lichamelijk, maar ook een sociaal probleem, want cliënten vinden het gênant.’

    Vraag hulp
    ‘Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel mogelijkheden om wat aan de klachten te doen. Als er sprake is van oedeem, kan ik door lymfedrainage, een soort massage, helpen om het lymfevocht in het been af te voeren. Daarna kan ik het been inzwachtelen. Tegen mannen zou ik dus willen zeggen: heb je last van huidklachten na prostaatkanker, vraag hulp, want er is wat aan te doen!’

    Weer helemaal de oude
    Patty ziet in haar praktijk veel cliënten met een vorm van kanker. Daarbij gaat het voor het grootste deel om vrouwen die borstkanker gehad hebben. ‘De omgeving van de cliënt vindt dat nogal eens raar, want als de cliënt klaar is met alle behandelingen, is alles toch weer normaal? Maar dat is vaak niet zo, want zij kan bijvoorbeeld een arm niet meer goed bewegen, of last hebben van oedeem. Ik werk daarom samen met een fysiotherapeut, een oncoloog en een mammaverpleegkundige, zodat ik de cliënt zich weer helemaal de oude kan laten voelen.’
    Maar ook cliënten die bijvoorbeeld behandeld zijn voor keel- of tongkanker, kunnen bij Skin Patrol terecht. ‘Die hebben dan oedeem in het halsgebied, en dan vind ik het superfijn om dat lichaamsdeel weer mooi te maken en de cliënt verder te helpen.’

    Allerlei toepassingen
    ‘Huidtherapie’ is bij veel mensen nog onbekend en dat is jammer, want huidtherapie biedt veel mogelijkheden voor zowel mannen als vrouwen, van jong tot oud. De huidtherapeut biedt een volledig pakket aan behandelingen voor alle facetten van de huid, van de medische aanpak van een probleemhuid tot aan cosmetische behandelingen en anti-agingbehandelingen.
    Aan welke huidaandoeningen moet je denken, waarbij de huidtherapeut je van dienst kan zijn? Enkele voorbeelden zijn lymfoedeem, lipoedeem en wonden, maar ook acne, overbeharing, rosacea, couperose, littekens en pigmentafwijkingen.

    Voorbeelden
    Hieronder worden enkele voorbeelden kort uitgelegd.
    – Lymfoedeem ontstaat na een beschadiging van het lymfvatstelsel. Die kan bijvoorbeeld ontstaan na een chirurgische ingreep bij borstkanker. Lymfoedeem komt het meest voor aan benen en armen. Oedeemtherapie kan dan uitkomst bieden. Die bestaat uit manuele lymfdrainage, zwachtelen en het aanmeten van steunkousen.
    – Acne kan ontstaan bij de jeugd, maar ook bij volwassenen. Door middel van peeling en laser kan Skin Patrol elke vorm van acne op de beste manier aanpakken, met als einddoel een rustigere en gladdere huid.
    – Overbeharing is bij vrouwen soms een groot probleem. Bij Skin Patrol ben je op het juiste adres om die te laten aanpakken door middel van lasertherapie.
    – Camouflagetherapie kan een uitkomst bieden om littekens, wijnvlekken of pigmentproblemen te camoufleren, waardoor je weer zekerder bent over jouw lichaam.

    Vergoedingen
    De mogelijkheid bestaat om de behandelingen vergoed te krijgen. Kijk voor de voorwaarden in je polis. De huidtherapeut kan bezocht worden zonder verwijzing van een arts. Afhankelijk van de aard van de aandoening of wens van de cliënt zijn meerdere behandelingen noodzakelijk.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply