Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Risicovolle investeringen die de inflatie kunnen counteren
    4/4 - (1 stemmen)

    We kunnen er niet omheen: het inflatiepercentage is torenhoog en daar kan de bankrente niet tegenop. Er is eigenlijk maar een manier om de inflatie te verslaan en dat is door een hoog rendement te genereren. Met een defensieve beleggingsportefeuille zal dat niet lukken, waardoor steeds meer mensen in de richting van een agressievere beleggingsstrategie kijken. Dat is een strategie waarbij er iets meer risico’s worden genomen. Beleggen kan met het spaargeld, maar bijvoorbeeld ook met het lijfrentekapitaal.

    Beleggen in aandelen in tijden van een hoge inflatie

    Een agressieve belegger is een belegger die bereid is om risico’s te nemen wanneer daar een mogelijk hoog rendement tegenover staat. Daarom beleggen veel agressieve investeerders vooral in aandelen. Aandelen kunnen heel wat opleveren, maar kunnen ook in verlies resulteren. Er zijn een aantal aandelen die het traditioneel goed doen in tijden van een hoge inflatie. Het gaat dan niet om groeiaandelen, want dergelijke aandelen zijn gevoelig voor de stijgende rentes.

    Vooral bedrijven die al een gezonde winst draaien en die een hoge omzet per werknemer hebben, zijn goede keuzes. Het gaat dan onder meer om Netflix, Alphabet en Meta. Ook aandelen uit de oude economie die ondergewaardeerd zijn geraakt, zijn goede keuzes. Daarnaast kijkt men sterk in de richting van energiebedrijven, producenten van halfgeleiderproducten, vastgoed en de financiële sector.

    Risicovolle alternatieven voor aandelen

    Als het gaat over risicovolle investeringen hoeft men zeker niet alleen vast te houden aan aandelen. Niet voor niets vinden steeds meer beleggers hun weg naar de crypto- en de NFT-markt, bijvoorbeeld via platforms als NFT Profit. Dergelijke investeringen kunnen torenhoge winsten opleveren, maar het verleden heeft ook al aangetoond dat ook zware verliezen tot de mogelijkheden behoren. Daarom is een goed vooronderzoek altijd enorm belangrijk.

    Ook financiële derivaten of afgeleide producten combineren hoge risico’s met heel wat winstpotentieel. Het gaat om complexe financiële producten waarbij de prijs afhankelijk is van de waardeschommeling van het onderliggende actief, bijvoorbeeld een index, een grondstof of een vreemde munt. Men speculeert dan op volatiliteit in een bepaalde richting (stijgende of dalende waarde), al dan niet in combinatie met een hefboom om de winst te maximaliseren. Voorbeelden hiervan zijn opties, forwards, futures en swaps. Hoewel dergelijke instrumenten vaak als uiterst speculatief worden beschouwd, kunnen ze ook worden gebruikt om risico’s te beheersen.

    Ten slotte zijn er nog heel wat andere voorbeelden van risicovolle investeringen die veel winst of verlies kunnen opleveren. Het gaat dan onder meer om collectibles (bv. replica-auto’s en whisky), edelmetalen en royaltybelangen. Het gaat om een zeer wispelturige markt en investeerders kunnen dan ook maar beter hun huiswerk goed hebben gemaakt.

    Goed nadenken over de samenstelling van de beleggingsportefeuille

    Het is niet omdat er wordt gekozen voor een agressievere beleggingsstrategie dat een beleggingsportefeuille enkel risicovolle investeringen moet bevatten. Meer zelfs: het blijft nog steeds aangewezen om zekerheid in te bouwen en om ook in minder risicovolle activa te beleggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om obligaties. Vooral hoogwaardige obligaties met een korte looptijd blijven aan te raden. Sommige aandelen van grote, gevestigde namen kunnen voor extra zekerheid zorgen, hoewel aandelen nooit helemaal zonder risico zijn.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply