Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Rouwen doe je op je eigen manier
    Rate this post

    Iedereen rouwt op zijn eigen manier, en er zijn veel manieren om te rouwen. De ene manier is niet beter dan de andere. Het gaat om jouw manier, die past bij jouw persoonlijkheid, de relatie die jij had met de overledene en jouw omstandigheden.

    Er zijn veel emoties rond het verlies, rond het afscheid en tijdens het proces van accepteren dat het afscheid definitief is. Al deze emoties willen geuit worden en hebben ruimte nodig. Ieder doet dat op zijn eigen manier en tijd. Veel nabestaanden hebben intense en soms tegenstrijdige gevoelens, verdriet en wanhoop, maar ook boosheid, teleurstelling en schuldgevoelens. Steun van familieleden, vrienden en kennissen is van groot belang bij het rouwen en weer creëren van toekomstperspectief. Praten, luisteren, delen en begrip voor de overledene en met de nabestaanden zijn daarbij van groot belang.

    Als je behoefte hebt aan een gesprek, als het verdriet en andere emoties bijvoorbeeld schuldgevoel en neerslachtigheid na een verlies zeer intens blijven en ook na maanden niet geleidelijk afnemen er geen lichtpuntjes zijn, kan het zinvol zijn om contact te zoeken met een hulpverlener; bijvoorbeeld een gestalttherapeut.

    De contacten in de gestaltpraktijk richten zich op het ervaren en uiten van emoties en op het samen zoeken en gaan doen van datgene wat bij jou past en wat jij nodig hebt om met het verlies om te gaan. In de contacten richten we ons op het verbinden van de binnenwereld met de buitenwereld, het spelen met veranderingen, in beweging komen en op wat jij kan en wil doen, wat belangrijk is in jouw situatie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply