Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Scheiden met het kind centraal
    Rate this post

    Al een tijdje merkte je dat het niet meer goed ging tussen jou en je man. De welbekende sleur. Toch wilde je niet opgeven, want je had je lang geleden voorgenomen dat jullie nooit uit elkaar zouden gaan. Toen Sophie op de wereld kwam, veranderde jullie vrije leven in een rollercoaster van luiers, borstvoeding, slapeloze nachten en weinig tijd voor elkaar. En vandaag maakte je man plotseling een einde aan jullie leven samen als gezin. 

    Een maand later. Je zit op het terras met een dampende mok koffie. Je bent wat afgevallen, maar je hebt ook weer wat kleur op je gezicht. Sophie smikkelt van haar ijsje. ‘Komt papa ook nog? Ik wil met papa naar de kinderboerderij!’ Je veegt wat ijs van haar wang en zegt dat papa niet komt. ‘Papa komt je vrijdag ophalen. Dan kunnen jullie vast naar de kinderboerderij!’ ‘O, oké…’, klinkt het vanaf de andere kant van de tafel.

    Het scheelt dat je hebt gekozen voor de professionele hulp van een familiemediator, want helder nadenken was voor jou de afgelopen tijd zeldzaam. Bovendien had Sophie erg te lijden onder de vele conflicten die jij en je man hadden. Je had iemand nodig die je begreep, maar die je ook een spiegel voor durfde te houden. Door de begeleiding van de familiemediator kunnen jullie nu zonder ruzie afspraken maken. Gelukkig staat het welzijn en het geluk van Sophie bij zowel jou als je ex op nummer 1. Door dit gemeenschappelijk belang ben je ervan overtuigd dat jullie er samen op den duur uit zullen komen.

    De Kindbehartiger van Meinema Mediation

    De Kindbehartiger is een professional die optreedt als belangenbehartiger van kinderen in een scheidingssituatie, om te luisteren naar hun stem en om hun beleving en wensen te vertalen richting ouders, verzorgers, belanghebbenden en het juridisch speelveld. De Kindbehartiger draagt ertoe bij dat ieder kind met een veilig en vertrouwd gevoel verder kan na de scheiding.

    De Kindbehartiger kan op verschillende momenten helpen:

    – Wanneer een kind net weet dat de ouders uit elkaar gaan of wanneer zij al een tijdje uit elkaar zijn maar er zich opnieuw problemen voordoen.

    – Wanneer ouders een juridische procedure opstarten en de stem van het kind een plek verdient.

    – Wanneer een kind en een ouder, die door de scheiding uit beeld is geraakt, het contact weer opnieuw moeten opbouwen.

    – Ook vele jaren na de scheiding kan de -Kindbehartiger er voor een kind zijn. Soms voelt een kind zich plotseling verdrietig of boos door wat er vroeger is gebeurd en heeft het behoefte aan ondersteuning. Ook dan is de Kindbehartiger er voor het kind.

    Expert aan het woord

    Familiemediator Reino Meinema: ‘Een scheiding maakt veel emoties los. Niet alleen bij de ouders, maar zeker ook bij het kind. De ervaring leert dat kinderen zichzelf vaak wegcijferen tijdens een scheiding, omdat ze loyaal zijn aan beide ouders. Kinderen betrekken vaak de schuld van de scheiding op zichzelf. Sophie heeft, net als ieder ander kind, niet gevraagd om de scheiding. Toch moet zij omgaan met alle veranderingen die bij een scheiding komen kijken. Kinderen zeggen vaak niet wat ze denken, wat ze voelen of waar ze last van hebben. Een echtscheiding vraagt veel van ouders. Er moet veel geregeld worden: een andere woning, de verdeling van schulden en de berekening van kinder- en eventueel partneralimentatie. Daarnaast spelen er veel emoties, namelijk het loslaten van de relatie. Hierdoor is er soms minder aandacht voor de gevoelens van kinderen. Kinderen hebben die aandacht wel nodig want zij zijn na een scheiding kwetsbaar en hebben beide ouders nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Daarom staat in mijn aanpak het kind centraal. Ouders praten beiden over hun emoties in de mediation, staan stil bij de verwijdering die in hun relatie is ontstaan en proberen naar hun eigen aandeel te kijken. Er is altijd iemand die de eerste stap zet, maar eenmaal in gesprek ontdekken ouders vaak dat de problemen al langer speelden en dat er een afstand is ontstaan waardoor er minder intimiteit is of ruimte ontstaan is voor gevoelens voor een derde. Er is vaak iemand die zich verlaten voelt en dat levert soms strijd op doordat iemand zich erg gekwetst voelt. Dat gesprek kun je bij de mediator voeren.

    Ik werk met een gedragscode voor ouders waardoor de kinderen de ruimte krijgen en ouders afspreken dat zij hun problemen niet bespreken in aanwezigheid van de kinderen en niet negatief over de andere ouder spreken. In het mediationproces wikkelen ouders emotioneel en zakelijk de relatie of het huwelijk af. Als ouders onder begeleiding deze stap kunnen maken, kunnen zij in de rol van ouder stappen en elkaar als zodanig benaderen. Dan gaat het in de meeste gevallen prima tussen ouders. Ons motto is: ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’. Het is van belang om de kern van de scheiding zichtbaar te maken, zodat beiden zich erin kunnen herkennen en van twee scheidingsverhalen/belevenissen één verhaal gemaakt kan worden waar iedereen mee verder kan.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply