Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Scheiden zonder strijd
    Rate this post

    Je hebt het besluit genomen om uit elkaar te gaan. De ruzies tussen jou en je partner zijn je boven het hoofd gegroeid. Je kunt niet meer samen onder één dak wonen. Je neemt dan een besluit met grote gevolgen; niet alleen voor jou en je toekomstige ex-partner, maar ook voor je kind(eren). Bij wie gaan ze wonen? Hoe zit het met alimentatie en hoe verdelen jullie samen de verdere kosten? Hoe wordt de bezoekregeling? Hoe gaat het met school? Kortom, er moeten veel afspraken gemaakt worden.

    Bij een scheiding is het logisch dat je voor jezelf opkomt en probeert om de situatie voor jezelf zo gunstig mogelijk te maken. Je wilt ook voorkomen dat je belandt in een ‘vechtscheiding’, met een advocaat die jullie recht tegenover elkaar zet. Een rechtszaak is duur en tijdrovend, en de kans bestaat dat het resultaat is dat jullie er beiden ongelukkiger door worden. Maar ook als er geen sprake is van een huwelijk, maar van samenwonen / samenleving of geregistreerd partnerschap kunnen er genoeg problemen ontstaan en moet er veel geregeld worden.

    Goede afspraken maken
    Je wilt niet als vechtende partijen met allebei een eigen advocaat tegenover elkaar staan. Zo’n procedure duurt vaak lang en voor de kinderen is het erg belastend als ouders zo negatief tegenover elkaar staan. Een kind houdt immers van beide ouders en wil geen partij kiezen.
    Kiezen voor mediation is een goed alternatief. Mediation is ervoor om mensen, die besloten hebben om uit elkaar te gaan, te helpen om samen goede afspraken te maken over de kinderen en alles wat er verder bij een (echt) scheiding nodig is. De partners zitten altijd samen aan tafel bij de mediator. Samen overleggen is best moeilijk als je in een scheidingsproces zit. De mediator is neutraal en onpartijdig en zorgt ervoor dat de gesprekken rustig en constructief verlopen. Als de gesprekken klaar zijn, legt de mediator de gemaakte afspraken vast in een ouderschapsplan en een convenant. Mediation is sneller en goedkoper dan procederen!

    Kinderen
    Mediator Wilma van Luunen besteedt bij mediation veel aandacht aan de kinderen. Ze vindt het belangrijk dat ouders goed leren communiceren over de kinderen, nadenken over de manier waarop ze na de scheiding voor de kinderen gaan zorgen en dat ze luisteren naar de kinderen zelf. Wilma praat soms met de kinderen apart of met kinderen en ouders samen om te horen hoe het met de kinderen gaat, wat zij van de situatie vinden en wat hun wensen zijn. Zo kunnen en mogen ze meedenken.

    Ook wanneer ouders al langere tijd gescheiden zijn kan het goed zijn om samen nog eens het ouderschapsplan door te nemen. Kloppen gemaakte afspraken nog? Wat is er veranderd en hoe is dit voor iedereen of wat moet er aangepast worden. Hiervoor kunt u ook naar de Mediator om u en de kind(eren) te ondersteunen tijdens het gesprek.

    Samengestelde gezinnen
    Wilma is gespecialiseerd in kwesties rond samengestelde gezinnen. Het einde van een relatie levert al verschillende emoties op als teleurstelling, verdriet en boosheid. Als een van de ex-partners besluit om te gaan samenwonen met een nieuwe partner, kan dat zorgen voor nieuwe problemen. Zeker als de nieuwe partner ook een kind heeft en bij het huidige gezin in komt wonen. Dan is het verstandig om te weten hoe iedereen in het gezin erover denkt en hoe ze er gevoelsmatig mee om kunnen gaan. De mening van de kinderen, mits ze oud genoeg zijn om hierover mee te praten, is daarbij belangrijk.

    Wilma van Luunen is aangesloten en geregistreerd bij de Mediators federatie Nederland (MfN), Rechtbank mediator en Familie mediator. Ze heeft een bezoekadres in Tiel.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply