Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Scheiden zonder strijd
    Rate this post

    Je hebt het besluit genomen om uit elkaar te gaan. De ruzies tussen jou en je partner zijn je boven het hoofd gegroeid. Je kunt niet meer samen onder één dak wonen. Je neemt dan een besluit met grote gevolgen; niet alleen voor jou en je toekomstige ex-partner, maar ook voor je kind(eren). Bij wie gaan ze wonen? Hoe zit het met alimentatie en hoe verdelen jullie samen de verdere kosten?

    Bij een scheiding is het logisch dat je voor jezelf opkomt en probeert om de situatie voor jezelf zo gunstig mogelijk te maken. Maar probeer te voorkomen dat je belandt in een ‘vechtscheiding’, met een advocaat die jullie recht tegenover elkaar zet. Een rechtszaak is duur en tijdrovend, en de kans bestaat dat het resultaat is dat jullie er beiden ongelukkiger door worden. Maar ook als er geen sprake is van een huwelijk, maar van samenwonen, kunnen er genoeg problemen ontstaan.

    Een scheiding oplossen via mediation
    Mediation is een vorm van conflictoplossing waarbij je samen met de andere partij, onder begeleiding van een onafhankelijke mediator, het conflict, in dit geval de scheiding, oplost. Deze mediator is dus geen rechter die een beslissing oplegt, maar een onafhankelijke en neutrale gespreksleider.Mediation bestaat vaak uit een aantal gesprekken waarin je samen met de andere partij tot de kern van het geschil probeert door te dringen en waarbij beide partijen gezamenlijk naar oplossingen zoeken. Omdat je zelf actief mee moet en mag denken over een oplossing, is in veel gevallen een maatwerkoplossing mogelijk die rekening houdt met de belangen van beide partijen.

    Vertrouwelijkheid en vrijwilligheid
    Twee belangrijke aspecten van mediation zijn vertrouwelijkheid en vrijwilligheid. ‘Vertrouwelijkheid’ betekent hier dat beide partijen en ook de mediator geen mededelingen aan derden mogen doen over wat er tijdens de mediationgesprekken besloten is. Door deze geheimhouding kunnen beide partijen open met elkaar praten zonder het risico te lopen dat de andere partij de inhoud van de gesprekken met derden bespreekt of hierover mededelingen doet.
    ‘Vrijwilligheid’ betekent dat alleen als jij en de andere partij bereid zijn om te proberen de geschillen door middel van mediation op te lossen, een mediationtraject in gang gezet kan worden. Niemand kan verplicht worden om mee te doen aan mediation. Deze vrijwilligheid geldt ook gedurende het mediationtraject: als jij of de andere partij op enig moment de mediation wil beëindigen, dan kan dat. De andere partij zal dat moeten accepteren, ongeacht de reden.

    Bij een scheiding kan ik je als advocaat-mediator helpen om als ex-partners tot overeenstemming te komen over alle kwesties die bij een scheiding geregeld moeten worden. Denk je dat jouw scheiding via mediation kan worden opgelost of wil je meer informatie hebben over scheidings­mediation, neem dan vrijblijvend contact op met mij en maak een afspraak voor een gratis kennismakings­gesprek van een half uur.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply