Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Scheiding? Dit moet je weten!
    Rate this post

    Als je door een scheiding gaat, houd je je bezig met vragen als ‘Wanneer is de scheiding definitief?’ en ‘Moet je altijd via de rechter scheiden?’ Handige informatie over de scheidingsprocedure en begeleiding hierbij kan dan een uitkomst zijn.

    Je scheiding begint met een verzoekschrift tot echtscheiding: de aanvraag bij de rechtbank om te scheiden. De rechtbank verklaart jou en je partner officieel gescheiden als jullie huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Wanneer je de scheiding in goede harmonie wil regelen, dan wordt een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding met één gezamenlijke advocaat ingediend (‘gezamenlijk verzoek’). Deze scheidingen worden begeleid door Marian Steenge, scheidingsbegeleider en mediator in Groningen. Je hebt dan samen afspraken gemaakt over de scheiding en de gevolgen hievan. Wanneer jullie het eens zijn over de scheiding, worden het document met alle gemaakte afspraken (‘convenant’), het ouderschapsplan en het gezamenlijk verzoek tot scheiding ingediend bij de rechter, waarna je scheiding binnen drie maanden wordt uitgesproken. Bij het samen maken van deze afspraken kun je ondersteuning krijgen van een mediator. Je hoeft dan niet naar de advocaat of rechter te stappen om alles te regelen, wat erg prettig kan zijn.

    Wanneer je er niet samen uitkomt
    Kom je er niet samen uit, dan laat je de echtscheiding  wel opstellen door de advocaat (‘enkelvoudig verzoek’), die het verzoek indient bij de rechter en het verweer voert. Als jullie het niet eens kunnen worden over de te maken afspraken, kan de echtscheidingsprocedure soms wel meer dan één jaar duren. Het is dan mogelijk om via je advocaat een voorlopige voorziening te laten treffen. Eventueel kan er in het eenzijdig verzoekschrift aan de rechter gevraagd worden om één of meer nevenvoorzieningen. Dan beslist de rechter over een verzoek dat te maken heeft met jouw echtscheiding. Hierbij kun je denken aan het maken van afspraken over minderjarige kinderen, boedelverdeling en alimentatie. Eén van de partners kan ook bezwaar hebben tegen de voorgestelde nevenvoorzieningen, bijvoorbeeld tegen de hoogte van de alimentatie. Deze bezwaren kan de rechter ook in een aparte zitting behandelen.

    Definitief
    De scheiding is definitief als de uitspraak van de rechter, vastgelegd in de beschikking, is ingeschreven in de registers van de burgelijke stand. Als één van jullie het niet eens is met de beslissing van de rechter, kun je binnen drie maanden in hoger beroep gaan bij het gerechtshof of de Hoge Raad. Wil je meer weten over de scheidingsprocedure of wil je hier begeleiding (mediation) bij, dan kun je contact opnemen met Marian van Scheidingsbegeleiding Groningen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply