Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Slechte adem: durf jij het te zeggen?
    Rate this post

    Een slechte adem is een echt taboe, en niet zo’n klein beetje ook. Wat is er nu vervelender dan terug te moeten deinzen, omdat je moeder, vriend of vriendin uit zijn of haar mond ruikt? En dan komt stap twee: hoe kaart je dit aan? In de meeste gevallen is er wat aan te doen, en is het jammer dat dit een bijna onbespreekbaar onderwerp is. Hoog tijd dus om dit taboe te doorbreken!

    Een slechte adem kan vergaande gevolgen hebben. Wanneer je last hebt van halitose (ernstige slechte adem), kan dit zelfs invloed hebben op je privéleven en carrière. Zelf kun je jouw slechte adem niet ruiken en dus weet je niet hoe fris je adem is op bepaalde momenten. Je voelt je daardoor sociaal ongemakkelijk en je gaat bijvoorbeeld praten met je hand voor je mond, of je gaat erop letten of mensen een terugdeinzende beweging maken. Je wordt onzeker, en durft steeds minder. Op deze manier kan het je hele leven beheersen en kun je in een sociaal isolement terechtkomen.

    Wat kun je eraan doen?
    Een gezonde mond is niet alleen belangrijk als het gaat om je mondgeur, maar is ook van belang voor jouw gehele gezondheid. In 85% van de gevallen is onvoldoende mondhygiëne de oorzaak van een slechte adem. Verzorg jouw mond daarom goed! Weet je niet precies hoe? Je kunt een mondhygiënist bezoeken: hij of zij kan jou verder helpen.

    Tijd om weer die mooie glimlach te laten zien!
    De mondhygiënist heeft als doel om problemen met het gebit te voorkomen en kan je adviseren over hoe je jouw gebit het beste schoon kunt houden. Het advies zal per persoon verschillen. Sommige mensen poetsen bijvoorbeeld met een tandenborstel die veel te hard is en anderen flossen verkeerd. Door je gebit goed schoon te houden, voorkom je gaatjes, die vervelende adem én problemen met je tandvlees. Mochten er toch problemen ontstaan, dan kan de mondhygiënist behandelingen uitvoeren die gericht zijn op de genezing van het tandvlees. Naast het geven van voorlichting over jouw gebitsverzorging, haalt de mondhygiënist tandplak, tandsteen, en aanslag weg die is ontstaan door het drinken van bijvoorbeeld koffie, thee of rode wijn. Maar je kunt ook bij de mondhygiënist terecht voor het polijsten van je vullingen of het bleken van je tanden.

    Hoe breng je het een beetje leuk?
    Dan is er nog de vraag: hoe zeg je tegen iemand dat hij of zij uit haar mond ruikt? Zeg het in ieder geval niet als er andere mensen bij aanwezig zijn of als de slechte adem van die persoon niet chronisch is. Breng het ook niet te bot. Je kunt bijvoorbeeld zo beginnen: ‘als ik dit probleem had, zou ik het heel fijn vinden als iemand het tegen mij zou zeggen, daarom…’ of: ‘er is mij iets opgevallen, maar ik weet niet of je je ervan bewust bent…’.
    Ondanks dat niemand wil horen dat hij of zij geen frisse adem heeft, is het voor degene in kwestie wel van groot belang. Help mee dit taboe te doorbreken door er wat van te zeggen! Dan kan die persoon er wat aan gaan doen.

    Wist je dat…

    … tot de leeftijd van 18 jaar een bezoek aan de mondhygiënist helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering? De zorg voor een mooi gebit begint al vanaf jong af aan, dus ook bij jouw kinderen. Naast een regelmatig bezoek aan de tandarts kunnen je kinderen bijvoorbeeld ook baat hebben fluoridebehandeling bij de mondzorgspecialist: dit maakt het glazuur van tanden en kiezen sterker.

    Wist je dat…

    12% van de volwassen Nederlanders last heeft van een slechte adem?

    Wist je dat…

    de meeste mensen pas een mondhygiënist bezoeken op advies van een tandarts? Dit hoeft niet: je hebt namelijk geen verwijzing nodig.

    Klachten?
    Als je merkt dat je een ‘klacht’ in je mond hebt, dan is het verstandig om direct naar de mondhygiënist te gaan. Denk hierbij aan bloedend tandvlees, het loszitten van tanden of kiezen, een slechte adem of tanden die extra gevoelig zijn.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply