Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Smakelijk eten!
    Rate this post

    Het eten met jonge kinderen kan stressvol zijn. Als een kind honger heeft, wordt het soms huilerig of lastig. Hierbij wat tips voor meer plezier aan tafel!

    Probeer het moment dat je kind lastig wordt vóór te zijn, en ga op tijd aan tafel. Als de maaltijd toch uitgesteld moet worden, geef de kinderen dan vooraf iets te eten, bijvoorbeeld een kerstomaatje of stukje wortel.

    Eet zo veel mogelijk elke dag op hetzelfde tijdstip. In het ideale geval zijn er 3 maaltijden en een tussendoortje ‘s morgens en ‘s middags.

    Eet samen en geef het goede voorbeeld. Wanneer je laat zien dat het eten een gezellig moment is waarbij van het eten genoten wordt, is het waarschijnlijker dat je kind dit ook zo zal ervaren.

    Hou een vaste tijd voor de maaltijden aan. 20 tot 30 minuten is voldoende.

    Maak duidelijke regels en afspraken, bijvoorbeeld over de plaats waar je samen eet. Zo leert een kind dat eten iets is wat je aan tafel doet.

    Laat je kind kiezen, bijvoorbeeld uit 2 soorten groenten.

    Laat je kind meehelpen bij het klaarmaken van de maaltijd. Dit geeft het zelfvertrouwen en eetplezier.

    Zet alles klaar voor je met je kind aan tafel gaat. Zo hoeft het niet te wachten.

    Waarschuw een kind 5 minuten van te voren dat het eten bijna klaar is. Op die manier kan het zijn spel afronden.

    Geef een kind ruimte om te oefenen met eten en help het door bijvoorbeeld een diep bord te geven (daar schuift het eten niet zo gauw af) en plastic bestek (zo kan het zich geen pijn doen).

    Zorg voor een leuke presentatie van het eten. Dat zorgt voor een gezellige sfeer aan tafel.

    Zet de televisie uit tijdens het eten; die leidt af. Maak er een ritueel van: als je aan tafel gaat, gaat de tv uit.

    Schep niet te veel in één keer op. Zo kijkt een kind niet op tegen een grote berg.

    Reageer positief: ‘Wat eet jij goed! Ik ben trots op jou.’

    Respecteer het als het kind zegt dat het ‘genoeg’ heeft.

    De smaak van een kind is in ontwikkeling. ‘Vandaag geen boontjes’ wil niet zeggen ‘nooit boontjes’. Een kind moet soms 10 tot 15 keer proeven voor het iets lust.

    Regels en grenzen zijn belangrijk aan tafel. Wees duidelijk in wat je wel of niet goed vindt aan tafel en hou je er ook aan (bijvoorbeeld geen speelgoed aan tafel). Dan geeft dat rust.

    Ga niet in discussie met je kind als het niet eet. Een maaltijd overslaan kan geen kwaad. Laat het kind wel aan tafel zitten en geef geen vervanging.

    Dwing je kind niet. Wie een kind dwingt om te eten, raakt al vlug in een machtsstrijd verwikkeld. Eten wordt op die manier vervelend, waardoor het kind nog slechter gaat eten.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply