Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Spanningshoofdpijn aanpakken: nu écht!
    Rate this post

    De meeste mensen hebben wel eens last van spanningshoofdpijn en 3% van alle Nederlanders lijdt aan chronische spanningshoofdpijn. De klachten kunnen het gevolg zijn van emotionele spanning, bezorgdheid of stress. Het kan ook komen door lichamelijke spanning, een slechte houding, kou of vermoeidheid. Vaak is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Spanningshoofdpijn komt het meest voor in de leeftijdsgroep van 25 tot 45 jaar.

    De spanning ontstaat vaak vanuit de nek en trekt langs de nek omhoog naar de achterzijde van de schedel of naar het voorhoofd. Veel mensen omschrijven het als een strakke band om het hoofd. Hevigheid en frequentie van de pijn variëren nogal. De hoofdoorzaak van spanningshoofdpijn is spierspanning. Door het aanspannen van de spieren gaan de kleine gewrichtjes van de nek vaak ook minder goed bewegen. Een chiropractor is in staat deze gewrichtsblokkades en de spierspanning van de nek te verhelpen en zodoende de hoofdpijn te verlichten.

    Onderliggend probleem
    Chiropractor Jason White helpt in zijn praktijk dagelijks mensen met hoofdpijn, stress- en vermoeidheidsverschijnselen, nekpijn en schouderklachten. De in Miami geboren en getogen White volgde zijn universitaire opleiding in de VS. ‘In Nederland bestaat deze opleiding nog steeds niet. Dat is jammer, want er zijn in Nederland maar een paar honderd chiropractoren.’ ChiroPraktijk Waalstad heeft locaties in Nijmegen en Gennep en patiënten uit een grote regio. Vaak zijn het mensen die al van alles geprobeerd hebben voordat ze bij de chiropractor komen. ‘De huisarts stuurt vaak door naar de fysiotherapeut. Daar wordt men goed geholpen, maar bij sommige patiënten blijven de klachten terugkomen. De chiropractor stelt vast of er een onderliggend probleem is. Een verkeerde stand van een bot of gewricht kan spierspanning veroorzaken en je merkt dat die spanning ook na massage en oefeningen aanhoudt.’

    Gespecialiseerde kennis
    Helaas zijn veel mensen onbekend met chiropractie. In het buitenland geniet deze therapie veel meer bekendheid. Vergeleken met fysiotherapeuten is het aantal chiropractors in ons land nog beperkt. De chiropractor heeft een gespecialiseerde kennis van de wervelkolom en het zenuwstelsel. De precisie van behandelen en de daarbij gebruikte technieken blijken vaak zelfs uitbehandelde mensen weer op de been te krijgen.

    Beknelde zenuwen bevrijden
    Chiropractie richt zich vooral op de oorzaak. Hoofd-, nek- en rugpijn, maar ook aanhoudende vermoeidheid, duizeligheid, een muisarm en vingertintelingen hebben veelal te maken met wervels die niet op de juiste plaats zitten. Nauwkeurige correctie is essentieel om soms jarenlang beknelde zenuwen te bevrijden. White: ‘Een vastzittende wervel geeft via de zenuwen een prikkel aan de hersenen. Dat kan pijn tot gevolg hebben, maar soms ook vermoeidheid, stijfheid of concentratie- en slaapproblemen. Vanuit mijn specialisatie weet ik wanneer ik welke techniek mag toepassen bij het uitoefenen van een specifieke druk op de juiste wervels, met nauwelijks napijn tot gevolg. Effectief en veilig.’

    Check-up
    Iedereen zou voor een check-up bij een chiropractor langs moeten gaan. Hiermee zouden veel klachten voorkomen kunnen worden. Regelmatige controle zorgt er ook voor dat je lichaam beter in balans blijft, beter functioneert en meer bestand is tegen stress. Op de website staat een overzicht van wat de verzekeraars precies vergoeden. Een huisartsverwijzing is niet nodig.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply