Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Spelenderwijs leren bewegen
    Rate this post

    Valt het je bij jouw baby op dat deze een voorkeur heeft om naar één kant te kijken? Maak je je zorgen om de motorische ontwikkeling van jouw kind? Zie je dat jouw kind houterig beweegt? Of heeft jouw kind moeite met de fijne motoriek en/of schrijven? Als je hierover twijfelt, kun je een afspraak maken met de kinderfysiotherapeut. De kinderfysiotherapeut richt zich op (dreigende) gezondheidsproblemen die het bewegen beïnvloeden van kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

    De kinderfysiotherapeut beschikt over gespecialiseerde en geavanceerde kennis van het bewegingssysteem in ontwikkeling, ziektebeelden, de invloed op het bewegingsgedrag van het kind in zijn specifieke bewegingscontext en de specifieke benaderingswijze die voor de behandeling nodig is.

    Wanneer naar de kinderfysiotherapeut?
    De hulpvraag komt vaak voort uit de omgeving van het kind, bijvoorbeeld ouders / verzorgers, leerkrachten,
    sportbegeleiders of medebehandelaars. Men kan bij de kinderfysiotherapeut terecht met vragen over:
    – asymmetrie (opvallend links-rechtsverschil)
    – de motorische ontwikkeling
    – pijn / vermoeidheid / houding
    – sociaal-emotionele ontwikkeling
    – schrijfproblemen

    Het is de kinderfysiotherapeut die beslist of er wel of geen indicatie bestaat voor kinderfysiotherapie. Indien noodzakelijk wordt contact opgenomen met de huisarts, maar altijd in overleg met de ouders.

    Behandeling
    De behandeling bestaat vooral uit actieve bewegings­therapie. Hierbij leren kinderen hun motorische bewegingsvaardigheden te ontwikkelen en/of te verbeteren.
    De ouders worden actief betrokken in het behandelproces. Kinderen tot 2 jaar worden, indien mogelijk, in de thuissituatie behandeld. In voorkomende gevallen werkt de kinderfysiotherapeut nauw samen met andere disciplines en/of collega’s; zo ook met de kindermanueel therapeut, die gespecialiseerd is in het behandelen van zuigelingen en kinderen met nekproblemen.

    Voorkeurshouding en ‘scheve koppies’
    Een voorkeurshouding – en de vaak daarmee gepaard gaande vervorming van de schedel – is een frequent voorkomend probleem bij jonge zuigelingen. Bij pasgeborenen is de schedel nog zacht en vervormbaar voor de passage door het geboortekanaal. Hoe jonger het kind is, hoe zachter de schedel. Het grootste deel van de schedelgroei vindt plaats tijdens de eerste 18 maanden. Wereldwijd is na de gewijzigde advisering over de slaaphouding van baby’s ter bevordering van rugligging een stijging van het aantal kinderen met schedelvervorming gemeld. Bij onvoldoende verbetering van een voorkeurshouding wordt maximaal 4 weken na signalering verwezen naar de kinderfysiotherapeut door (of in afstemming met) de jeugdarts. Kinderfysiotherapie is de standaardbehandeling, waarbij het intensief en herhaald geven van ouderinstructie over positionering en hantering cruciaal is.

    Vergoeding?
    Elk kind van 0 tot 18 jaar is verzekerd voor kinderfysiotherapie. De overheid vindt kinderfysiotherapie dermate belangrijk, dat het onderdeel is van de basisverzekering. Bovendien is er geen sprake van eigen risico.

    Waar kan ik terecht voor de behandeling?
    Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak met een van onze kinderfysiotherapeuten, kun je terecht bij Fysiotherapie Van Iersel & Zandbergen in het Medisch Centrum aan de Van Haestrechtstraat 66 in Goirle. De kinderfysiotherapeuten bij ons zijn Joep van Iersel, Leoni van Dijk en Ingeborg Mannaerts. Soms, bij hardnekkige scheefstand van het hoofd of bij huilbaby’s, kan er in de nek iets verkeerd gegaan zijn tijdens de bevalling. We hebben hiervoor onze kindermanueel therapeut: Annemarie Zandbergen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply