Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Sta een stil …
    Rate this post

    Een mensenleven zit vol met belangrijke gebeurtenissen die goed worden voorbereid. Of het nu gaat om een trouwdag, zwangerschap, eerste schooldag of diploma-uitreiking; het zijn allemaal belangrijke mijlpalen die bij het leven horen. Sterven hoort ook onlosmakelijk bij het leven, maar daar staan we liever niet bij stil. En dat is jammer, want er is veel meer mogelijk dan je wellicht denkt.

    Opbaren
    Volgens wettelijk vastgelegde regels moeten tussen het moment van overlijden en de uitvaart minimaal 36 uur en maximaal zes werkdagen zitten. In die periode wordt de overledene opgebaard. Dat kan in het uitvaartcentrum, een kerk, instelling of verenigingsgebouw. Er is ook een mogelijkheid om tot de dag van de uitvaart thuis te blijven. Over het algemeen wordt de overledene gekoeld, tenzij er thanatopraxie op het lichaam is toegepast. Dit is een soort balseming waardoor het lichaam, zonder koeling, minimaal tien dagen goed blijft.

    Zijn favoriete plek
    Was het in het verleden vrij gebruikelijk dat de afscheidsplechtigheid in een kerk of uitvaartcentrum gehouden wordt, tegenwoordig mag ook gebruikgemaakt worden van andere gelegenheden. Daarbij kun je denken aan een café, het buurthuis, de voetbalkantine of een andere favoriete plek van de overledene. Zo’n vertrouwde omgeving kan een extra dimensie aan het afscheid geven en het kan ook nog eens flink schelen in de kosten.

    Per rouwauto of -bakfiets?
    Afhankelijk van de gemeente waar je woont, is het wel of niet toegestaan om de overledene met een ander vervoermiddel dan de traditionele rouwauto naar zijn laatste rustplaats te brengen. Er zijn steden waar vrijwel alles mag: van een privé-auto of boot tot een koets of bakfiets, terwijl in andere gemeentes al moeilijk kan worden gedaan over het eigen Volkswagenbusje. Informeer dus vooraf naar de regels van Algemene Politie Verordening in jouw plaats.

    Muziek
    Wat is er persoonlijker dan muziek? Jij kent vast wel nummers die je herinneren aan een bepaalde gebeurtenis of persoon. Dat geldt ook voor de overledene. Kies muziek waar de overledene van hield. En daarbij maakt het niet uit of het gaat om luisteren naar livemuziek of een cd of samen zingen met de overige aanwezigheid. Heb je geen idee van welke muziek de overledene hield? Op internet vind je lijstjes met liedjes die veel bij begrafenissen worden gekozen.

    Een graf of urn
    Of je begraven wilt worden of juist gecremeerd is een heel persoonlijke keuze. Wanneer je niet weet wat jij wilt, is het goed om er eens met anderen over te praten. Hun argumenten kunnen je aan het denken zetten. Of bezoek eens een open dag bij een crematorium of uitvaartcentrum. Het is goed om hier zelf over na te denken en de keus niet bij je nabestaanden neer te leggen.

    Een laatste rustplaats
    Cremeren mag in elk crematorium van Nederland plaatsvinden. De as kan thuis in een urn bewaard worden, verwerkt worden in een kunstwerk of sieraad of worden uitgestrooid. Dit mag op veel plekken maar de regels hiervoor verschillen per gemeente. Informeer dus altijd vooraf wat de mogelijkheden zijn.
    Begraven mag in principe ook op iedere begraafplaats en hoeft niet per se in je eigen woon- of geboorteplaats. Sommige gemeenten geven echter geen nieuwe graven uit aan niet-inwoners. Mocht je voorkeur naar een bepaalde plaats uitgaan, informeer hier dan eerst naar.

    Leg je wensen vast
    ‘Wanneer je een beeld hebt van jouw uitvaart, doe je er goed aan je wensen vast te leggen’, aldus Joyce Nijholt van Uitvaartzorg Boerhaavelaan. ‘Dit geeft niet alleen jezelf rust, maar het helpt je nabestaanden ook om de juiste keuzes te maken. We maken hier regelmatig mee dat nabestaanden niet op de hoogte zijn van de wensen van hun dierbare. Het is ook niet voor iedereen even eenvoudig om dit met elkaar te bespreken, en op deze manier kun je hen, én jezelf, een hoop zorgen besparen.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply