Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Sta eens stil…
    Rate this post

    Vaak denken we bij erfenissen aan het ontvangen van geld of goederen. Maar dit is niet altijd het geval. Als de overledene nog schulden open heeft staan, dan worden die net als het vermogen doorgegeven aan de erfgenamen. Maar wat betekent dat voor de nabestaanden? Welke opties hebben zij dan?

    Uit het leven gegrepen
    Wanneer de ouders van Yvette en Sophie plotseling overlijden, staat hun wereld stil. De nog studerende zussen waren hierop – natuurlijk – niet voorbereid. Ze praten er veel over. Over het ongeluk waarin hun ouders terechtkwamen, over wat het met ze doet en over hoe ze het nu willen regelen.

    De uitvaart is een uitbundige samenkomst, precies zoals hun ouders ook waren. ‘Ze leefden voluit, hielden zich nooit in’, vertelt Yvette. Dat het afscheid hun leven zo reflecteert, geeft veel troost. ‘Mijn ouders’ vrienden en familie zijn enorm betrokken, dat hebben ze wel laten zien’, zegt Sophie. Maar na de uitvaart staan de twee jonge vrouwen voor een moeilijke beslissing, die zij alleen kunnen nemen. Ze zijn de directe erfgenamen van hun ouders, maar er blijken schulden te zijn.

    Dat is schrikken, maar niet onverwacht. Het huis is niet afbetaald en blijkt de kosten niet e kunnen dekken. Maar gelukkig staan ook daar de dierbare vrienden en familie om hen heen. ‘Samen hebben we gekeken wat de mogelijkheden waren’, legt Yvette uit. ‘Daardoor wisten we hoe hoog de schuld was, maar ook welke bezittingen er nog meer waren. Dat was geen gemakkelijke periode, want we zaten middenin ons verdriet.’

    ‘Met alle steun uit onze omgeving hebben we uiteindelijk besloten de erfenis toch te accepteren. Dat was, ook al klinkt het misschien gek, toch een grote opluchting. Met zijn allen bleek dat we de schuld konden dragen, en daardoor hebben mijn zus en ik ook de spullen en herinneringen die voor ons zo onbetaalbaar zijn.’

    Wat je nog niet wist over…
    Er bestaan een hele reeks aan schulden die mogelijk nog open kunnen staan. Dit kunnen onbetaalde rekeningen zijn, persoonlijke leningen, maar bijvoorbeeld ook erfbelasting. Daarnaast kan er een schuld zijn ontstaan doordat de hypotheek van het huis hoger is geworden dan de marktwaarde. Dat zijn een hoop dingen om rekening mee te houden, want deze schulden kunnen allemaal geërfd worden. Een studieschuld is hier overigens niet een van, deze vervalt namelijk wanneer de eigenaar van deze schuld is overleden.

    De erfgenamen worden als eerst aansprakelijk gesteld voor de openstaande schulden. Dit wordt besloten op basis van wat er in het testament is vastgelegd. Het is echter niet zo dat je als je erfgenaam bent deze schulden zomaar moet accepteren. Je kunt ervoor kiezen om de erfenis te aanvaarden, maar ook om hem te verwerpen. Hierin bestaan verschillende opties:
    – Zuiver aanvaarden. Hiermee ontvang je alles wat je krijgt, zoals geld, voorwerpen of zelfs ontroerend goed, en alle schulden.
    – Erfenis verwerpen. In dat geval ben je niet meer erfgenaam, en heb je dus ook geen recht meer op bezittingen. De schulden gaan door naar de volgende erfgenamen. Als niemand de erfenis met schulden accepteert, wordt het eigendom en de schuld opgenomen door de Nederlandse staat.
    – Beneficiair aanvaarden. Via deze weg kun je meer informatie over de erfenis te weten komen. Op deze manier kun je wellicht een beter overwogen keuze maken.

    Geen verrassingen
    Om moeilijke keuzes of onduidelijkheden onder nabestaanden te voorkomen, kun je ervoor kiezen bij leven je wensen vast te leggen. Dit kun je zwart op wit zetten in het laatstewensenboekje. Hierin leg je zaken vast als keuzes omtrent begraven of cremeren, locaties of persoonlijke wensen rondom aankleding, muziek en bloemen. Dit biedt je naasten rust. De uitvaart vindt plaats op een manier waarvan zij weten dat het is zoals jij het gewild hebt.

    Echt Uitvaartzorg Boerhaave
    Ed Bijl: ‘In de ruim 25 jaar dat ik als uitvaartverzorger werk, kom ik vaak bij families terecht die op dat moment even niet weten hoe het allemaal moet. Er moeten veel beslissingen worden genomen om op de juiste wijze vorm te kunnen geven aan het afscheid. Samen met de familie en nabestaanden wil ik een waardevol afscheid verzorgen. Hierbij treed ik op als vangnet, waarbij ik een adviserende, dienstverlenende en begeleidende schakel wil zijn. Uiteindelijk gaat het erom hoe de familie het afscheid wil. Ik realiseer me iedere keer weer dat ik voor de familie heel belangrijk ben en ik het rustpunt moet zijn zodat de familie elk moment weer een beroep op me kan doen. Dit is werk dat je alleen met passie kunt doen.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply