Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Sta eens stil…
    Rate this post

    Een mensenleven zit vol met belangrijke gebeurtenissen die goed worden voorbereid. Of het nu gaat om een trouwdag, zwangerschap, eerste schooldag of diploma-uitreiking; het zijn allemaal belangrijke mijlpalen die bij het leven horen. Sterven hoort ook onlosmakelijk bij het leven, maar daar staan we liever niet bij stil. Daar denken we liever nog niet over na. En dat is jammer, want er blijken veel onduidelijkheden te bestaan over de uitvaart.

    Het verschil tussen een vereniging en verzekering
    Wanneer je lid wordt van een uitvaartvereniging, betaal je contributie. Wanneer je je aansluit bij een uitvaartverzekering, moet je premie betalen. Een vereniging is doorgaans goedkoper, omdat deze veelal met vrijwilligers, en dus zonder winstoogmerk, werkt. Daardoor zijn de kosten lager dan de premie van een uitvaartverzekeraar. Je kunt echter alleen lid worden van een uitvaartvereniging wanneer je in de regio woont waar de vereniging opereert.
    Vroeger had ieder dorp zijn eigen vereniging, maar vanwege de stijgende kosten zijn veel verenigingen overgenomen door verzekeraars.

    Uitvaartbegeleider
    Verzekeraars sluiten overeenkomsten af met een aantal uitvaartondernemers. Het is een groot misverstand dat je verplicht bent om de uitvaart door hen te laten regelen. Je bent namelijk vrij om een andere uitvaartbegeleider nemen. Het is wel verstandig om er de voorwaarden in je polis op na te lezen en een offerte aan te vragen, zodat jij of je nabestaanden niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarom is het ook zo belangrijk om je hier vooraf in te verdiepen. Jij of je nabestaanden willen in zo’n verdrietige periode immers begeleid worden door iemand die jullie zelf gekozen hebben.

    Leg je wensen vast
    Denk nú vast na over hoe jij wilt dat jouw afscheid eruitziet. Een persoonlijke uitvaart kan tot grote steun zijn voor je dierbaren. Leg daarom je uitvaartwensen vast in een codicil. Hierin geef je aan wat jouw persoonlijke wensen zijn. Wanneer je het met de hand invult en ondertekent, is dit codicil rechtsgeldig. Wanneer je het vervolgens opstuurt naar Uitvaartzorg Boerhaavelaan, wordt het daar in de administratie vastgelegd. Je krijgt een kopie terug om bij je eigen verzekeringspapieren te bewaren. ‘Iemand met raad en daad bijstaan en een uitvaart organiseren waarin de wensen van de overledene en familie duidelijk kenbaar zijn, vind ik heel bijzonder om te mogen doen’, vertelt Joyce Nijholt van Uitvaartzorg Boerhaavelaan vol passie.

    Begraven of cremeren?
    Bij een uitvaart zal ook de keuze gemaakt moeten worden tussen een begrafenis en een crematie. Een begrafenis is doorgaans duurder, omdat er grafkosten betaald moeten worden en er een grafmonument moet komen. Een crematie heeft als voordeel dat je zelf kunt kiezen waar je de as bewaart. De as kan ook worden verstrooid.

    Dilemma: neem ik mijn kind mee naar een uitvaart?
    Dat hangt van de leeftijd van het kind af én of hij zelf aanwezig wil zijn bij de uitvaart. Het kan je kind, en dan maakt het niet uit hoe oud hij is, wel helpen bij het verwerkingsproces.
    Een jong kind zal nog niet beseffen dat het een voorgoed afscheid betreft. Praat er gewoon eerlijk en open over en noem de dingen bij hun naam. Zeg bijvoorbeeld niet dat opa slaapt, hij jullie verlaten heeft of aan zijn laatste reis is begonnen. Een volwassene snapt de figuurlijke betekenis ervan, maar een kind kan het heel letterlijk opvatten en erdoor in de war raken of zelfs angstig worden. Misschien gaat hij ook wel dood als hij gaat slapen!
    Betrek hem bij eventuele voorbereidingen en bereid hem goed voor op de uitvaart door stap voor stap alles door te nemen wat er gaat gebeuren. Laat ook merken dat het prima is om verdriet te hebben en geef hem ook na de tijd alle ruimte om erover te praten.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply