Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Steeds meer mensen kampen met overgewicht
    Rate this post

    Obesitas is ernstig overgewicht. Het is een chronische ziekte, waarbij er sprake is van zeer grote vetopstapeling in het lichaam. Met extreem overgewicht loop je meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsstoornissen en slijtage van gewrichten.

    Overgewicht zorgt ook voor veel psychologische en sociale problemen. Veel voorkomende klachten zijn gevoelens van somberheid en schaamte. Daardoor trekken mensen met ernstig overgewicht zich vaak terug uit sociale activiteiten. Ook vermijden zij bijvoorbeeld zwembaden, sportscholen en pashokjes uit angst voor negatieve reacties op hun uiterlijk. Het gevolg kan zijn dat mensen met ernstig overgewicht in een isolement raken. Dan kunnen psychologische en lichamelijke problemen toenemen. De kwaliteit van leven neemt af. Overgewicht is hard op weg een volksziekte te worden. Samen met kanker en hart- en vaatziekten staat obesitas bovenaan de lijst van aandoeningen die de volksgezondheid bedreigen.

    Obesitas Centrum ETZ
    Een operatie met als doel gewicht te verliezen heet bariatrische chirurgie. Er zijn verschillende ingrepen mogelijk. Welke ingreep het beste is, hangt af van medische factoren en persoonlijke voorkeur. In het Obesitas Centrum worden maagverkleinende operaties uitgevoerd. Er werkt een multidisciplinair team van internisten, diëtisten, psychologen, chirurgen, verpleegkundig specialisten en fysiotherapeuten samen. Het zorgtraject duurt vijf jaar. Dat is nodig om de kans op een succesvolle behandeling te vergroten. Het programma bestaat uit de screening, een eventueel voortraject, de operatie en het natraject.

    Geen gemakkelijke oplossing
    Ingrid Martijnse is gastro-intestinaal chirurg in het Obesitas Centrum van het ETZ. “De eerste reactie die ik krijg van mensen die horen dat ik chirurg ben en maagverkleiningen verricht, is: ‘Nou dat is even handig, dan kun je mij ook wel opereren!’ Ik antwoord dan dat zo’n operatie toch echt niet zaligmakend is. Patiënten moeten er zelf veel energie en moeite in steken. Ze moeten hun levensstijl rigoureus omgooien om daadwerkelijk effect te bereiken. Afvallen is één ding, maar dan is het nog de kunst om je gewicht stabiel te houden. De operatie is een hulpmiddel; het is keihard werken. Het is een lange weg en daarom staan wij met een vakkundig team klaar om jou te begeleiden naar een gelukkig gewicht. Ons team bestaat niet alleen uit een chirurg, maar ook de internist, diëtist, verpleegkundig specialist, psycholoog en fysiotherapeut zijn nauw betrokken bij jouw behandeling. We volgen je vanaf screening tot vijf jaar na je operatie.’

    Feiten en cijfers
    – Sinds 1980 is wereldwijd het aantal patiënten met obesitas verdubbeld
    – In Tilburg heeft de helft van de inwoners overgewicht
    – 18% van de Tilburgers heeft een BMI van meer dan 30 (obesitas)
    – Een maagverkleining is bedoeld als laatste redmiddel als andere afvalpogingen niet gelukt zijn
    – Bij een BMI van 40 of hoger spreken we van morbide obesitas (ziekelijk overgewicht). Of bij een BMI van 35 of hoger als dit samengaat met gezondheidsproblemen die door het overgewicht veroorzaakt worden
    – In het Obesitas Centrum worden jaarlijks 500 patiënten met morbide obesitas geopereerd
    – In 2017 vielen de Tilburgse patiënten in totaal 13.500 kilo af
    – Voor blijvend gewichtsverlies na een maagverkleining is leefstijlverandering belangrijker dan de operatie zelf
    – 75% van de patiënten ervaart minder knieklachten na de operatie
    – Het dagmenu na een operatie levert 800 kilocalorieën, net zoveel als één grote pizza

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply