Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Steun bij verlies en rouw
    Rate this post

    Ieder mens maakt in zijn leven het verlies van een dierbare mee: een oma, ouder, vriend, collega of kind. Maar ook andere vormen van verlies kunnen voor rouwgevoelens zorgen. Het kan ook betrekking hebben op verlies van een relatie, je toekomstverwachting, je gezondheid, je land of je zekerheden in het leven.

    Als je iemand verliest waar je veel van houdt of als je merkt dat je veranderd bent na een ongeval of ziekte, beïnvloedt dat je hele leven. Niets lijkt meer hetzelfde als daarvoor. Je kunt je erg alleen of kwetsbaar voelen, omdat er zoveel van binnen gebeurt waar je geen grip meer op hebt. Je kunt je vervreemd voelen van je omgeving en relaties, omdat iedereen gewoon doorleeft terwijl voor jou ineens alles stilstaat.

    Persoonlijke ervaring
    Een verlies is een intense, persoonlijke ervaring en gaat vaak samen met verwarring, machteloosheid, boosheid, schuldgevoelens, eenzaamheid en onzekerheid. Soms kun je er ook lichamelijk ziek van worden.

    Omgaan met verlies
    In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen met rouw- en verliesverwerking. Wat mij opvalt is dat ieder mens verschillend omgaat met verlies. Het hangt meestal af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld wie of wat je verloren bent, de wijze waarop je iets of iemand verloren hebt, je sociale network, de steun die je wel of niet krijgt, je verleden, eigen houding en persoonlijke draagkracht.

    Jezelf aanpassen
    Praten over een verlies en rouw kan helpen om een verlies te verwerken. Iedereen is uniek en rouwt op zijn of haar manier. Daar zijn geen regels voor. Rouw kun je zien als het proces van jezelf aanpassen aan een situatie die helemaal anders is geworden; voor velen een moeilijk proces waarbij mijn ervaring laat zien dat een beetje hulp en steun erg prettig kan zijn.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply