Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Stilstaan bij je gevoel
    Rate this post

    Op het moment dat je de diagnose ‘kanker’ krijgt, staat je wereld op z’n kop. Niets is meer hetzelfde, niets is meer vanzelfsprekend. Meestal pas nadat de behandelingen zijn afgerond, komt er ruimte om stil te staan. Wat is er gebeurd? Wat heeft het geraakt? Hoe pak je het leven weer op? Hoe vul je je plek weer in? Vaak spelen gevoelens van angst en boosheid een rol. Hoe beleef je je lijf? Het is ziek geweest. Voelt het als verraad? Heeft het je in de steek gelaten? Hoe voelt je nieuwe lijf na operatie? Hoe ga je om met beperkingen door operatie of de bijwerkingen van de behandeling?

    Sinds 2004 behandel ik in mijn Praktijk voor Haptotherapie mensen met allerlei klachten. De laatste jaren zijn dat ook steeds vaker mensen met klachten tijdens en na (borst)­kanker. Gelukkig weten ook steeds meer verwijzers de waarde van haptotherapie in de begeleiding van een (ex-)kankerpatiënt.

    Stilstaan bij je gevoel
    Het kan verwarrend en moeilijk zijn om na zo’n periode van overleven weer stil te staan bij je gevoel. Alle emoties en gevoelens waar geen ruimte voor was in het proces van behandelingen vragen om aandacht. Bij haptotherapie staan we stil bij voelen. Hier mag je gevoel er zijn, is er ruimte om te uiten, te rouwen om verlies van gezondheid en functies. Voelen is nodig om grenzen te kunnen stellen, te weten wat nu wel en niet mogelijk en belangrijk voor je is.
    Met haptotherapie werken we met gesprekken, oefeningen en aanraken. Vanuit de bevestigende en veilige aanraking kun je volledig stilstaan bij jezelf, zodat je weer in contact kunt komen met jezelf, met je lijf en daardoor ook weer met de ander.

    Omgeving
    Niet alleen de patiënt zelf is in een proces gekomen van overleven. Ook de directe omgeving wordt geconfronteerd met angst voor verlies, lijden, toegenomen taken in het dagelijks leven, veranderende rollen binnen het samen zijn. Soms is het moeilijk om voor elkaar ruimte te houden, om gevoelens te delen. Ook dan kan haptotherapie een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van de omgeving.

    Ik werk samen met verschillende oncologiefysiotherapeuten en ben geregistreerd bij Stichting OOK (voorheen de Roparunstichting). Haptotherapie wordt gezien als alternatieve geneeswijze en wordt door de meeste verzekeraars (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ik ben geregistreerd GZ-Haptotherapeut bij de VVH (Vereniging van Haptotherapeuten).

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply