Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Rate this post

    Als ouder wil je natuurlijk dat je opgroeiende kind gelukkig is. Daarbij ‘verwennen’ sommige ouders hun kinderen nét wat te veel, en geven ze van alles wat ze maar willen om ze blij te houden. Dat lijkt goed en onschuldig, maar kan op de langere termijn onwenselijke effecten hebben.

    Als een kind zeurt om iets, en jij als ouder daar eigenlijk niet aan wil toegeven, moet je soms sterk in je schoenen staan. Stel je voor dat je aan het winkelen bent en je kind begint te jengelen en te huilen als het zijn zin niet krijgt. Dan kun je rare blikken van anderen verwachten die partij kiezen voor je kind, en kun je als ouder twijfelen of je je kind wel goed aan het opvoeden bent.

    Maar het is wel degelijk belangrijk om in bepaalde gevallen voet bij stuk te houden en niet toe te geven. Trainster en coach Maaike Meijer: ‘Het lijkt weliswaar alsof kinderen voortdurend verwend willen worden en hun zin willen krijgen, maar als je als ouders grenzen stelt, kan dat voor het kind leiden tot een gevoel van veiligheid. Dit is een onderwerp waar we als specialisten in opvoeding de laatste tijd veel mee te maken hebben. Veel kinderen kunnen namelijk nog niet goed inschatten wat de gevolgen zijn van datgene wat ze willen, en dat kan onwenselijk of zelfs gevaarlijk zijn. Kinderen willen veiligheid en duidelijkheid. Ga maar na: als je kind ’s ochtends voor de klerenkast staat, zeg je toch ook niet tegen je kind: ‘Zoek het zelf maar uit’. Het kind kan daar onzeker van worden, want het krijgt geen duidelijkheid over wat het beste is voor hem. Als het kind begrensd wordt door de ouders, merkt het dat het gehoord en gezien wordt, en dat geeft ook een gevoel van eigenwaarde. Het weet dat het er mag zijn en dat het ertoe doet wat er mag en wat er niet mag.’

    Verantwoordelijkheidsgevoel
    Maaike: ‘Als ouder moet je soms streng zijn en niet te veel gaan onderhandelen. Dat schept duidelijkheid. Voorspelbaarheid is belangrijk voor een kind en stimuleert ook het verantwoordelijkheidsgevoel.
    Als je kind namelijk zijn grenzen weet, gaat hij weloverwogen besluiten nemen over wat hij écht wil. Als hij nooit begrensd wordt, kan hij onverzadigbaar raken en, als hij ouder wordt, steeds meer willen. Stel dus grenzen, dan is je kind op de langere termijn gelukkiger!’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply