Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Stress in de overgang
    Rate this post

    Stresshormonen worden aangemaakt in de bijnieren. Deze bijnieren krijgen zo rond je 45ste, als je in de overgang komt, een extra functie: ze moeten ook extra oestrogeen en progesteron gaan produceren.

    Deze hormonen worden normaal gesproken door de eierstokken gemaakt, maar die houden er langzaam mee op. Te hoge niveaus van cortisol zorgen ervoor dat het ‘klepje’ voor de productie van oestrogeen / progesteron als het ware dichtgaat. Het lichaam krijgt meer moeite om een nieuwe balans te vinden tijdens de overgang.

    Stress heeft vele gezichten! Niet alleen werkdruk of een echtscheiding geven stress, maar ook als je je machteloos voelt, bang bent voor verandering of een negatieve gedachte hebt als ‘ik ben niet goed genoeg’. Het gevolg van een hoog cortisolgehalte (om stress de baas te blijven) is het omzetten van eiwitten uit spieren, nagels en haren voor energie (tast dus je spieren, nagels en haren aan!), en er wordt energie opgeslagen als buikvet, dat je lastig weer kwijtraakt, tenzij je je hormonen weer in balans brengt. Bij het stijgen van het cortisolgehalte daalt je serotoninegehalte, waardoor je humeurig wordt, slechter gaat slapen, meer gaat eten, het verhoogt je insulinespiegel (ook een dikmaker.) en het versnelt het verouderingsproces. Een te hoog cortisolniveau is dus funest voor je gezondheid en vitaliteit.
    Als Verpleegkundig Overgangsconsulente geef ik uitgebreide informatie, advies en begeleiding bij het vinden van een goede balans in deze periode van verandering. Je bent van harte welkom in mijn praktijk!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply